Wimbledon 2024

Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 ξεκίνησαν οι αγώνες στο τρίτο κατά σειρά για το 2024 τουρνουά Τένις Grand Slam Wimbledon, που διεξάγεται σε εξωτερικά ανοιχτά γήπεδα με γρασίδι στις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Croquet Club στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Είναι σε θέση οι δικοί μας να κάνουν ένα τουλάχιστον βήμα παραπάνω από την καλύτερή τους επίδοση στο διάσημο τουρνουά που είναι ο 3ος Γύρος για τη Μαρία Σάκκαρη και ο 4ος Γύρος για τον Στέφανο Τσιτσιπά; Θεωρητικά ναι…

Η κλήρωση της Μαρίας ήταν από τις πιο εύκολες που είχε σε ένα τουρνουά Τένις Grand Slam τουλάχιστον μέχρι τα Προημιτελικά. Και έγινε πιο εύκολη, ώστε να βλέπει ακόμη και τον μεγάλο τελικό, όταν αποσύρθηκε από την αρχή του τουρνουά η Λευκορωσίδα Aryna Sabalenka. Μια απλή σύγκριση με την κλήρωση και την αντίστοιχη διαδρομή που είχε για παράδειγμα η Πολωνή Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης Iga Swiatek μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

Αντίστοιχα εύκολη έδειχνε η κλήρωση και για τον Στέφανο Τσιτσιπά τουλάχιστον μέχρι και τον 4ο Γύρο, ιδιαίτερα μετά από τον πρόωρο και απρόσμενο αποκλεισμό του Ρώσου Andrey Rublev από τον Αργεντινό Francisco Comesana με 3-1 σετ μόλις στον 1ο Γύρο.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι αγώνες της πρώτης εβδομάδας του Απλού Ανδρών και Απλού Γυναικών. Στα αξιοσημείωτα αναφέρουμε:

- Η Jessica Bouzas Maneiro έκανε τη μεγάλη έκπληξη, αποκλείοντας μόλις στον 1ο Γύρο την περυσινή νικήτρια του Wimbledon 2023 Marketa Vondrousova. Η εξαιρετική 21χρονη Ισπανίδα, Νο 83 στον κόσμο, πήρε τη σπουδαία νίκη με 2-0 σετ και πέρασε για πρώτη φορά στην καριέρα της σε δεύτερο γύρο ενός τουρνουά Grand Slam. Από την άλλη, η 25χρονη Τσέχα No 6 στον κόσμο έγινε η πρώτη υπερασπίστρια τίτλου που χάνει στον 1ο Γύρο μετά από τη Steffi Graf το 1994. 

- Εκτός, όμως, έμεινε και η περυσινή φιναλίστ του Wimbledon 2023 Ons Jabeur, που έχασε στον 3ο Γύρο με 2-0 σετ από την Ουκρανή Elina Svitolina.

- Η άκρως επικίνδυνη Καζάκα Yulia Putintseva, Νο 35 στον κόσμο, νίκησε μόλις στον 3ο Γύρο με 2-1 σετ τη No 1 στον κόσμο Πολωνή Iga Swiatek και πέρασε για πρώτη φορά στην καριέρα της στον 4ο Γύρο του τουρνουά. Εκεί, πάντως, παραδόθηκε εύκολα στη δυνατή όσο και απρόβλεπτη Λετονή Jelena Ostapenko.

- Η Lulu Sun έφερε τον ήλιο στο μουντό Λονδίνο, γράφοντας την ομορφότερη ιστορία στο φετινό Wimbledon! Η 23χρονη από τη Νέα Ζηλανδία ήλθε από τα προκριματικά της διοργάνωσης και ο πήχης ήταν χαμηλά, αφού ήταν μόλις η δεύτερη παρουσία της σε κυρίως ταμπλό Grand Slam και δεν είχε ακόμη νίκη. Τώρα, όμως, έχει τέσσερις νίκες. Η μία από αυτές κόντρα σε παίκτρια του Top 10, την Κινέζα Qinwen Zheng, και η άλλη απέναντι στην αγαπημένη του Λονδρέζικου κοινού Βρετανίδα Emma Raducanu μέσα στο κατάμεστο Centre Court στον 4ο Γύρο του τουρνουά! Αν θέλει κανείς να μάθει τι σημαίνει "πολίτης του κόσμου", τότε θα πρέπει απλά να ψάξει το προφίλ της Lulu Sun: Γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία από πατέρα Κροάτη και μητέρα Κινέζα. Μεγάλωσε από τα πέντε της στην Ελβετία μετά από ένα πέρασμα από τη Σανγκάη. Στη συνέχεια σπούδασε στο Τέξας και τώρα περνάει πολύ χρόνο στη Σλοβακία, αφού από εκεί είναι ο προπονητής της! Στα Προημιτελικά με αντίπαλο την Donna Vekic έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται μέχρι και τον μεγάλο τελικό…

Στο Απλό Γυναικών μπορεί να θεωρείται, πλέον, φαβορί η Elena Rybakina, όμως έχουν τύχη η Jasmine Paolini, η Lulu Sun και η Jelena Ostapenko. 

Στο Απλό Ανδρών φαβορί θεωρούνται οι συνήθεις ύποπτοι Carlos Alcaraz, Novak Djokovic και Jannik Sinner.

Η Μαρία Σάκκαρη: 

- Στον 1ο Γύρο απέκλεισε με 2-0 σετ (6-3, 6-1) την αδύναμη McCartney Kessler

- Στον 2ο Γύρο απέκλεισε με 2-0 σετ (7-5, 6-3) την εξίσου αδύναμη Arantxa Rus

- Στον 3ο Γύρο αποκλείστηκε από την εξαιρετικά συγκεντρωμένη Βρετανίδα Emma Raducanu με 2-0 σετ (6-2, 6-3)

Απέτυχε; Μάλλον ναι εφόσον ο στόχος της ήταν να περάσει τουλάχιστον στον 4ο Γύρο. 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς:

- Στον 1ο Γύρο απέκλεισε δύσκολα τον Ιάπωνα Taro Daniel με 3-0 σετ (7-6, 6-4, 7-5) 

- Στον 2ο Γύρο ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας ήταν απογοητευτικός. Αποκλείστηκε από τον απλά σοβαρό και συγκροτημένο Φινλανδό Emil Ruusuvuori με 3-1 σετ (7-6, 7-6, 3-6, 6-3)  μέσα σε 2 ώρες και 46 λεπτά και αποχαιρέτησε πρόωρα το Wimbledon. Παρότι ισχυρίζεται ότι είναι το αγαπημένο του Grand Slam, ποτέ δεν έχει καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και σίγουρα μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν οι τραγικές επιστροφές του. Απέτυχε; Βέβαια! 

































Η διοργάνωση καλύπτεται τηλεοπτικά από τα κανάλια Novasports και ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 με τον τελικό του Aπλού Ανδρών. Μια μέρα νωρίτερα θα γίνει ο τελικός του Aπλού Γυναικών.


Η συνέχεια…


Απλό Γυναικών


Προημιτελικά


Barbora Krejcikova - Jelena Ostapenko   2-0 (6-4, 7-6) 

Elena Rybakina - Elina Svitolina   2-0 (6-3, 6-2)

Donna Vekic - Lulu Sun   2-1 (5-7, 6-4, 6-1) 

Jasmine Paolini - Emma Navarro   2-0 (6-2, 6-1)


Ημιτελικά


Barbora Krejcikova - Elena Rybakina   2-1 (3-6, 6-3, 6-4) 

Jasmine Paolini Donna Vekic   2-1 (2-6, 6-4, 7-6)


Τελικός 


Barbora KrejcikovaJasmine Paolini   2-1 (6-2, 2-6, 6-4)












Απλό Ανδρών


Προημιτελικά


Daniil Medvedev - Jannik Sinner   3-2 (6-7, 6-4, 7-6, 2-6, 6-3) 

Carlos Alcaraz - Tommy Paul   3-1 (5-7, 6-4, 6-2, 6-2)

Lorenzo Musetti - Taylor Fritz   3-2 (3-6, 7-6, 6-2, 3-6, 6-1)

Novak DjokovicAlex de Minaur (αποσύρθηκε)

 

Ημιτελικά


Carlos AlcarazDaniil Medvedev   3-1 (6-7, 6-3, 6-4, 6-4)

Novak Djokovic Lorenzo Musetti   3-0 (6-4, 7-6, 6-4)


Τελικός 


Carlos AlcarazNovak Djokovic   3-0 (6-2, 6-2, 7-6)














Αλέξανδρος Παπαδόπουλος