Παντελής Βούλγαρης - Προβολή "Ψυχή Βαθιά"

Προλογικό σημείωμα : Δώρα Κάσσα Παπαδοπούλου

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Εκ μέρους του Δ.Σ. και των μελών της Πολιτιστικής Κίνησης
Εκ μέρους του Δ.Σ. και των μελών του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ροδόπης, αλλά και
Εκ μέρους όλων των παρόντων, Κομοτηναίων και μη, θα ήθελα να καλωσορίσω το σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, έναν αληθινό δημιουργό στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Με την ταινία του «Ψυχή Βαθιά» μας γυρίζει πίσω 60 χρόνια, στις τελευταίες μέρες του Εμφύλιου Πολέμου, για να καταγράψει,

- όχι ποιος είχε με το μέρος του το δίκαιο και ποιος το άδικο -,

- αυτό είναι υπόθεση των Ιστορικών, - αλλά για να καταγράψει τον παραλογισμό και την τραγικότητα αυτού του πολέμου, που οδήγησε ακόμη και αδέλφια σε αντίπαλα στρατόπεδα, και για να αποτίσει φόρο τιμής στα σπαταλημένα νιάτα και των δύο πλευρών.
Άλλωστε, στον Εμφύλιο δε νίκησε κανείς. Σκοτώθηκαν 70.000  Έλληνες. Συνεπώς, ηττήθηκε όλη η Ελλάδα.
- Κύριε Βούλγαρη, σας ευχαριστούμε από καρδιάς, γιατί μας παίρνετε απ’ το χέρι σταθερά και αποφασιστικά και μας βάζετε άλλη μια φορά μπροστά στον καθρέφτη της Ιστορίας για να αναμετρηθούμε με ένα γεγονός – ταμπού.
Θέλει, ομολογουμένως, ψυχή βαθιά, περίσκεψη και κρίση ακόμη πιο βαθιά, για να μελετήσει κανείς τα γεγονότα και τις συγκυρίες, τις ιδεολογικές και τις πολιτικές σκοπιμότητες, που οδήγησαν τους Έλληνες – και μάλιστα νεαρά παιδιά – στα γρανάζια του χειρότερου πολέμου, του Εμφύλιου, που «τα ανάγκασε να σκοτώνουν, για να μη σκοτωθούν», όπως έγραψε πρόσφατα ο Μίκης Θεοδωράκης.
 

................................................................................


Φωτογραφίες από την παρουσία του Παντελή Βούλγαρη στην Κομοτηνή για την παρουσίαση της ταινίας του "Ψυχή Βαθιά". Ξενάγηση στη Μαρώνεια, στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας και στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.