Χρύσα Καραδήμα - Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Προλογικό σημείωμα : Δώρα Κάσσα Παπαδοπούλου

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Το Δ.Σ. και τα μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης,
Το Δ.Σ. και τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ροδόπης

Υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε στο Στέκι μας την αρχαιολόγο της 19ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Χρύσα Καραδήμα, Υπεύθυνη από το 2000 και εξής της ανασκαφής του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας.
Η Χρύσα Καραδήμα θα μας παρουσιάσει όλο το χρονικό της έρευνας στο χώρο του θεάτρου Μαρώνειας: από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη του θεάτρου στη θέση «Καμπάνα», νότια της Μαρώνειας, εφόσον οικοδομικό υλικό από το θέατρο χρησιμοποιήθηκε τότε για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου του χωριού, μέχρι τις 29 Αυγούστου 2009, τις αρχές, δηλαδή, του 21ου αιώνα, οπότε το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, 23 αιώνες μετά την τελευταία του παράσταση. Κι όπως θυμάστε, πρώτη «οικοδέσποινα» στη νέα θεατρική του εποχή υπήρξε η Λυδία Κονιόρδου, η οποία παρουσίασε μονολόγους της Ηλέκτρας από τις ομώνυμες τραγωδίες του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, καθώς και από τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου.
Πριν δώσω το λόγο στην κυρία Χρύσα Καραδήμα, θέλω να απευθύνω δύο θερμές ευχαριστίες:

- πρώτα πρώτα προς όλους τους πολίτες, Μαρωνίτες και μη, που πίστεψαν στην ύπαρξη του θεάτρου Μαρώνειας, που βοήθησαν στην εύρεση και στην ανασκαφή του, που οργάνωσαν Σύλλογο για την στήριξή του, που συνεργάστηκαν με τη Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα» για την αποκατάσταση του μνημείου. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποτέ ότι ο πολιτισμός είναι αποτέλεσμα σύμπραξης πολιτών, ελεύθερων και υπεύθυνων, αποτέλεσμα σύνθεσης απόψεων και στοιχείων, παλαιότερων και νεότερων, ντόπιων και ξένων.

- κατά δεύτερον, θέλω να απευθύνω ευχαριστίες στους αρχαιολόγους, που εργάζονται επίμονα και αθόρυβα για την ανάδειξη των μνημείων, αλλά και με αληθινή πίστη και προσήλωση στην περιφρούρηση της αξίας των μνημείων του πολιτισμού μας. Έτσι, τα προφυλάσσουν από την άγρια εμπορευματοποίηση της βιομηχανίας του τουρισμού και συχνά από την ασύστολη πολιτική εκμετάλλευση των κρατούντων.
Γνώση, αγάπη και σεβασμό θέλουν τα μνημεία μας και επανάχρηση με μέτρο.

Σας ευχαριστώ

................................................................................

Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας :