Π.Κ.Ρ. - Ομάδες & Ώρες λειτουργίας



























Ι. ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ :
ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ


Η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης από την ίδρυσή της, το Φεβρουάριο του 1977, ως Σύλλογος Νέων Επιστημόνων είχε οργανώσει τη δράση της σε Ομάδες Εργασίας. Τότε, στα χρόνια της μεταπολίτευσης, σκοπός των Ομάδων Εργασίας ήταν ο εντοπισμός των προβλημάτων, που αντιμετώπιζε ο Νομός Ροδόπης, η μελέτη, η έρευνά τους και η κατάθεση προτάσεων - λύσεων μέσω της Διοίκησης στα Κέντρα των αποφάσεων. 
Σήμερα, οι Ομάδες της Πολιτιστικής Κίνησης, χωρίς να έχουν απεμπολήσει την κοινωνική τους ευαισθησία και τη συλλογική τους δράση, έχουν εστιάσει περισσότερο στην ποιοτική ψυχαγωγία των μελών και των φίλων του Συλλόγου ως αντίσταση στο γκρίζο της εποχής μας.


Α. Η Θεατρική Ομάδα, η πιο έμπειρη του Συλλόγου, με 16 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, επιλέγει παραστάσεις μόνο από το ποιοτικό ρεπερτόριο, έχοντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της τον Κώστα Μαυρίδη.
Φέτος οι επιδόσεις της αναγνωρίστηκαν στο 16ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας (29-08 έως 5-9-2015), εφόσον απέσπασε τέσσερα βραβεία με την παράσταση "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" του Edward Albee :
- 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης
- βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στη Χρυσούλα Κυρατζόγλου για την ερμηνεία της στο ρόλο της "Μάρθας"
- βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στον Κώστα Μαυρίδη για την ερμηνεία του στο ρόλο του "Τζορτζ"
- βραβείο μουσικής επιμέλειας στον Κώστα Μαυρίδη

Β. Οι Ομάδες Παραδοσιακού Χορού λειτουργούν εδώ και 10 χρόνια με τεχνικά υπεύθυνο το Γιώργο Μαυρίδη, Καθηγητή Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη διδασκαλία αριστούχους φοιτητές του Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα στον Παραδοσιακό Χορό. Φέρνουν τα μέλη του Συλλόγου σε επαφή με τις ρίζες του λαϊκού πολιτισμού μας και τις βαθύτερες αξίες του, που είναι η ισότητα, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, όπως εκφράζονται από τον κοινό βηματισμό, το κοινό άκουσμα και το σφιχτό δέσιμο των χεριών των χορευτών. Φέτος την ευθύνη τους έχει η ταλαντούχα και γοητευτική στη διδασκαλία της μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Ισμήνη Πετροπούλου.

Γ. Το Δημιουργικό Εργαστήριο, με την καθοδήγηση από φέτος της Εύης Τσιρίδου, εδώ και δύο χρόνια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των γυναικών που διαθέτουν υψηλή αισθητική και επιδεξιότητα στην Πλεκτική, στο Ντεκουπάζ και στα Διακοσμητικά Κεριά. Χρόνος που κυλάει ευχάριστα, έργα που ξεπερνούν το ατομικό όφελος και αγγίζουν ευπαθείς ομάδες της πόλης μας.

Δ. Η Κινηματογραφική Λέσχη ξεκίνησε με την επιμονή της Σμαράγδας Λεοντή από πέρυσι, προβάλλοντας ταινίες από Πανελλήνια φεστιβάλ κινηματογράφου και ταινίες από Μορφωτικά Ινστιτούτα Ξένων Χωρών (Ινστιτούτο Cervantes Ισπανίας, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Goethe Γερμανίας). Φέτος κινείται με σκοπό να θεματοποιήσει τις προβολές της (π.χ. ταινίες με θέμα τη σχολική βία) και να προχωρήσει και στη διοργάνωση Φεστιβάλ για νέους κινηματογραφιστές με ταινίες μικρού μήκους.

Ε. Η Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ξεκίνησε πέρυσι, αλλά συστηματικά λειτουργεί από φέτος χάρη στη γνώση, στο μεράκι, στη γενναιοδωρία και στην υπομονή της Ισμήνης Πετροπούλου και αρκετών μαμάδων. Για παιδιά 3 - 6 ετών μουσικοκινητικές ασκήσεις και πνευματικά παιχνίδια, για παιδιά 7-12 ετών όλα τα παραπάνω μαζί με διδασκαλία Παραδοσιακών Χορών είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται κατά το δίωρο της απασχόλησής τους. Και εδώ διακριτικά συμβουλεύει ο Γιώργος Μαυρίδης, Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ.

- Όλες αυτές οι δράσεις μαζί με πλήθος εκδηλώσεων, όπως Θεατρικές και Μουσικές παραστάσεις με προσφορά στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία - Παράρτημα Ν. Ροδόπης, στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Ροδόπης, στη Φιλόπτωχο Ν. Ροδόπης, Αφιερώματα σε Λογοτέχνες, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, Συνεργασίες για εκδηλώσεις με ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ., αποστολή δεμάτων σε ευπαθείς ομάδες, σεισμόπληκτους, πρόσφυγες κ.ά. φιλοξενούνται στην οδό Φιλίππου 31, Τ.Κ.6910, Κομοτηνή (δίπλα στο 3ο Λύκειο, τηλέφωνο 2531071171), στον πρώην χώρο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής.
Ο χώρος αυτός ερειπωμένος και εγκαταλελειμμένος, παραχωρήθηκε με διορατικότητα από το Δήμο Κομοτηνής στην Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης, τον Οκτώβριο του 1995, για να μετατραπεί μέχρι το Νοέμβριο του 1996 - χάρη στη συνεργατικότητα και το μεράκι των μελών του Συλλόγου - σε μια όαση πολιτισμού, δημιουργίας και αναψυχής.
Με τις άοκνες προσπάθειες του τωρινού Προέδρου της Π.Κ.Ρ., Αφεντούλη Οικονομίδη, ο Σύλλογος υπέβαλε πρόταση στις 12-11-2012 με τίτλο «Εξοπλισμός της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης με νέα συστήματα ήχου και φωτισμού, ψύξης - θέρμανσης, με καθίσματα και τραπέζια συνεδριακά και εξοπλισμός κουζίνας» στην αρ. 70/2011 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δημοσιοποίησε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Στη συνέχεια συνυπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Ροδόπης - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. για την υλοποίηση της πρότασης.
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε μόνο ως προς τον εξοπλισμό της Π.Κ.Ρ με νέα συστήματα ήχου και φωτισμού, λόγω περικοπών που επέβαλε η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Ευελπιστούμε ότι ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος  θα επανεκτιμήσουν την πολιτιστική και ανθρωπιστική προσφορά του Συλλόγου, που βασίζεται εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό, και θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Έτσι θα αναβαθμιστούν οι υποδομές της Πολιτιστικής Κίνησης και θα πολλαπλασιαστεί η κοινωνική της δράση.  


ΙΙ. ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ :
 

Α. Η Θεατρική Ομάδα

 

















Λειτουργεί :
- Κάθε Τρίτη 8.00 - 10.00 μ.μ.
Διδάσκει ο Κώστας Μαυρίδης (2531024987 και 6944671664). 
Υπεύθυνη από το Δ.Σ. Ιωάννα Κάζη (6944275629)


Β. Οι Ομάδες Παραδοσιακού Χορού



















Λειτουργούν :
- Κάθε Πέμπτη 8.00 - 10.00 μ.μ.
8.00 - 9.00 μ.μ. Τμήμα αρχαρίων
9.00 - 10.00 μ.μ. Τμήμα προχωρημένων
Τεχνικά υπεύθυνος Γιώργος Μαυρίδης (6977616596)
Διδάσκει η Ισμήνη Πετροπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής, τηλέφωνο 6972462657
Υπεύθυνη από το Δ.Σ. Δώρα Κάσσα – Παπαδοπούλου (6975910734)


Γ. Το Δημιουργικό Εργαστήριο (Πλεκτική, Ντεκουπάζ, Διακοσμητικά κεριά)


 
















Λειτουργεί :
- Κάθε Δευτέρα 6.00 - 7.30 μ.μ.
Διδάσκει η Εύη Τσιρίδου (6982097206). 
Υπεύθυνη από το Δ.Σ. Ιωάννα Κάζη (6944275629)

- Κάθε Τρίτη 6.00 - 7.30 μ.μ.
Διδάσκει η Εύη Τσιρίδου (6982097206). 
Υπεύθυνη από το Δ.Σ. Ιωάννα Κάζη (6944275629)


Δ. Η Κινηματογραφική Λέσχη


















Λειτουργεί :
- Τετάρτη 7.00 - 9.00 μ.μ.
Οι ημερομηνίες λειτουργίας της Λέσχης καθορίζονται ανάλογα με τις προβολές των ταινιών.
Υπεύθυνοι από το Δ.Σ. Σμαράγδα Λεοντή (6972254540) και Κώστας Κανακίδης (6977056078)


Ε. Η Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών



















Λειτουργεί :
- Κάθε Κυριακή 6.00 - 8.00 μ.μ.
6.00 - 7.00 μ.μ. για παιδιά 3 - 6 ετών μουσικοκινητικές ασκήσεις και παιχνίδια.
7.00 - 8.00 μ.μ. για παιδιά 7 - 12 ετών παραδοσιακοί χοροί, κινητικά και πνευματικά παιχνίδια.
Διδάσκει η Ισμήνη Πετροπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής, τηλέφωνο 6972462657
Υπεύθυνη από το Δ.Σ. Λίτσα Κυριαζίδου (6973647870, 2531034525)


Πρόσφατες φωτογραφίες :






























Αλέξανδρος Παπαδόπουλος