Miss Sloane

Μια ομάδα επηρεασμού προσώπων και άσκησης πολιτικής πίεσης, για να φτάσει στον στόχο της που είναι η τελική νίκη, οφείλει : 
- Να είναι προνοητική.
- Να προβλέπει τις κινήσεις των αντιπάλων της και να επινοεί έγκαιρα τα κατάλληλα αντίμετρα. 
- Να ξεκινάει ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους της και να παίζει το δικό της ατού αμέσως μετά από αυτό των αντιπάλων της. 
- Να εκπλήσσει στα σίγουρα τους αντιπάλους της και όχι να εκπλήσσεται από αυτούς. 
Ο σκοπός της είναι με λίγα λόγια "η νίκη με κάθε τρόπο".

Η μοναχική και εργασιομανής Elizabeth Sloane, που ασπάζεται όλα τα παραπάνω, είναι η επικεφαλής μιας τέτοιας ομάδας και εργάζεται στην Hill, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αυτού του είδους στην Ουάσιγκτον. 
Ο προϊστάμενός της George Dupont μαζί με τον βιομήχανο όπλων Bob Sanford θα της ζητήσουν την προώθηση εκστρατείας κατά του νομοσχεδίου Heaton - Harris, που αφορούσε στον έλεγχο της οπλοκατοχής και συνεπώς στον περιορισμό της αλόγιστης διακίνησης όπλων. Η Elizabeth Sloane αντιλαμβάνεται αμέσως ότι δεν θα μπορούσε να προωθήσει μια εκστρατεία που είναι ενάντια στη συνείδησή της. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες και αφού πάρει με το μέρος της τη μισή της περίπου ομάδα θα βρεθεί σε μια άλλη μεγάλη εταιρεία της Ουάσιγκτον, την Peterson Wyatt, η οποία προωθεί την εκστρατεία υπερψήφισης του νομοσχεδίου. Ως εκ τούτου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την προηγούμενη εταιρεία της αλλά και με την πανίσχυρη αμερικανική βιομηχανία όπλων.

Η Elizabeth Sloane, όμως, δεν έχει μάθει να χάνει. Θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο. Απέναντί της θα έχει αντιπάλους εξίσου σκληρούς και ακραίους. Και πάνω από όλα θα είναι αναγκασμένη να κινηθεί μέσα σε ένα σαθρό και διεφθαρμένο περιβάλλον, στο οποίο η  δικαστική, η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία είναι πλήρως διαπλεκόμενες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πλήρως κατευθυνόμενα. Με ενέργειες των αντιπάλων της θα βρεθεί  κατηγορούμενη και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ενώπιον του Κογκρέσου τον άτεγκτο Γερουσιαστή Ron M. Sperling. Σε μια απέλπιδα προσπάθειά της δεν θα διστάσει να εκθέσει ακόμη και την πιο αξιόλογη συνεργάτιδά της Esme Manucharian. 
Όλα αυτά θα εξελιχθούν με τέτοιο κυνικό τρόπο που θα κάνουν ακόμη και τον νέο της προϊστάμενο Rodolfo Schmidt να τη ρωτήσει :
- Ήσουν ποτέ φυσιολογική; Ως παιδί; Ή μήπως ο διεστραμμένος τρόπος σκέψης του μυαλού σου διαμορφώθηκε μέσα στη μήτρα; Και όλο αυτό στο ρωτάω επειδή δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω πώς κάποιος καταντάει τελικά έτσι.

Η ταινία Miss Sloane του John Madden (Shakespeare in Love, The Best Exotic Marigold Hotel) είναι ένα αξιόλογο πολιτικό θρίλερ. Θα μιλούσαμε για αριστούργημα αν δεν είχε κάποιους φλύαρους και αχρείαστους διαλόγους, αν  οι σκηνές της ήταν περισσότερο υποβλητικές και κυρίως αν το σενάριο του Jonathan Perera δεν ήταν τόσο "ρηχό", καθώς αφήνει εντελώς ανεξερεύνητο τον εσωτερικό κόσμο της ηρωίδας. Ως εκ τούτου δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για το πώς εξελίχθηκε σε ένα μοναχικό αρπακτικό με τα έντονα κόκκινα χείλη, με τις επιθετικές γόβες - στιλέτο, με το παγωμένο έως και δυστυχισμένο κενό βλέμμα που δεν εκφράζει ποτέ ξεκάθαρα ότι μισεί αυτό που κάνει και που αγοράζει ερωτικές σχέσεις για να μπορεί να "φαντάζεται μια ζωή που απέρριψε για να απογειώσει την καριέρα της". 



Το μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας είναι η βασική της ηρωίδα, η Elizabeth Sloane, την οποία υποδύεται πολύ πειστικά η υποψήφια για τον ρόλο αυτόν στις Χρυσές Σφαίρες Jessica Chastain (The Martian, Zero Dark Thirty, The Help).
Εξαιρετικοί είναι ο Mark Strong (The Imitation Game, Sherlock Holmes) ως Rodolfo Schmidt, ο Sam Waterston ως George Dupont, ο Chuck Shamata ως Bob Sanford, η Gugu Mbatha-Raw ως Esme Manucharian και ο John Lithgow (Interstellar) ως Ron M. Sperling.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 132’

Βαθμολογία : 8/10

...........................................................

Το τρέιλερ της ταινίας