Wimbledon 2017

Το μεγαλύτερο τουρνουά Τένις The Championships, Wimbledon, γνωστό και ως Wimbledon, μετά από δύο εβδομάδες (3 Ιουλίου έως 16 Ιουλίου) με μεγάλους αγώνες και μεγάλες εκπλήξεις, έφτασε στην τελική του ευθεία για το 2017.  
Το Wimbledon διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του All England Club στο Wimbledon του Λονδίνου, από το 1877, και παίζεται σε εξωτερικά ανοιχτά γήπεδα με γρασίδι. Είναι το τρίτο από τα τέσσερα ετήσια τουρνουά Grand Slam μετά από το Australian Open, το Roland Garros και πριν από το US Open. Είναι το παλαιότερο από τα τέσσερα και θεωρείται ευρέως ότι είναι και το πιο διάσημο. 
Χθες ολοκληρώθηκαν οι δύο ημιτελικές συναντήσεις του απλού Ανδρών και προχθές οι αντίστοιχες του απλού Γυναικών. 

Στο απλό Γυναικών

Στον σημερινό τελικό (15 Ιουλίου 2017) στις 4.00 μ.μ. θα αναμετρηθούν η 23χρονη Ισπανίδα Garbiñe Muguruza με την 37χρονη Αμερικανίδα Venus Williams.

Η Garbiñe Muguruza απέκλεισε κατά σειρά τις :

Ekaterina Alexandrova (6-2, 6-4) από τη Ρωσία
Yanina Wickmayer (6-2, 6-4) από το Βέλγιο
Sorana Cirstea (6-2, 6-2) από τη Ρουμανία 
Angelique Kerber (4-6, 6-4, 6-4) από τη Γερμανία
Svetlana Kuznetsova (6-3, 6-4) από τη Ρωσία
Magdalena Rybarikova (6-1, 6-1) από τη Σλοβακία

Η Venus Williams απέκλεισε κατά σειρά τις :

Elise Mertens (7-6, 6-4) από το Βέλγιο   
Qiang Wang (4-6, 6-4, 6-1) από την Κίνα
Naomi Osaka (7-6, 6-4) από την Ιαπωνία 
Ana Konjuh (6-3, 6-2) από την Κροατία
Jelena Ostapenko (6-3, 7-5) από τη Λετονία
Johanna Konta (6-4, 6-2) από τη Μεγάλη Βρετανία

Στο απλό Ανδρών

Στον αυριανό τελικό (16 Ιουλίου 2017) στις 4.00 μ.μ. θα αναμετρηθούν ο 35χρονος Ελβετός Roger Federer με τον 28χρονο Κροάτη Marin Cilic.

Ο Roger Federer απέκλεισε κατά σειρά τους : 

Alexandr Dolgopolov (6-3, 3-0 και απόσυρση) από την Ουκρανία   
Dusan Lajovic (7-6, 6-3, 6-2) από τη Σερβία
Mischa Zverev (7-6, 6-4, 6-4) από τη Γερμανία 
Grigor Dimitrov (6-4, 6-2, 6-4) από τη Βουλγαρία
Milos Raonic (6-4, 6-2, 7-6) από τον Καναδά
Tomas Berdych (7-6, 7-6, 6-4) από την Τσεχία

Ο Marin Cilic απέκλεισε κατά σειρά τους :

Philipp Kohlschreiber (6-4, 6-2, 6-3) από τη Γερμανία  
Florian Mayer (7-6, 6-4, 7-5) από τη Γερμανία
Steve Johnson (6-4, 7-6, 6-4) από τις Η.Π.Α.
Roberto Bautista Agut (6-2, 6-2, 6-2) από την Ισπανία 
Gilles Muller (3-6, 7-6, 7-5, 5-7, 6-1) από το Λουξεμβούργο
Sam Querrey (6-7, 6-4, 7-6, 7-5) από τις Η.Π.Α.


Και οι δύο τελικοί Γυναικών και Ανδρών προβλέπονται συγκλονιστικοί με ξεκάθαρα όμως φαβορί. Στις Γυναίκες είναι η Venus Williams και στους Άνδρες ο Roger Federer.

Καλώς ή κακώς κατά την τελευταία σχεδόν 20ετία το Γυναικείο Τένις είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Οι δύο αδελφές Williams, η Venus και η μικρότερη αδελφή της Serena, κερδίζουν με απίστευτη συνέπεια σχεδόν όλους τους μεγάλους τίτλους Grand Slam στο απλό Γυναικών, στο διπλό Γυναικών και στο μικτό διπλό. 
Ειδικότερα, στο απλό Γυναικών, η Venus Williams έχει κερδίσει το US Open 2 φορές (2000, 2001) και το Wimbledon 5 φορές (2000, 2001, 2005, 2007, 2008).
Η πιο πρόσφατη παρουσία της σε τελικό ενός τουρνουά Grand Slam ήταν φέτος στο Australian Open όταν και έχασε το τρόπαιο από την αδελφή της Serena Williams.
Στο Wimbledon 2017, και καθώς η Serena απουσίαζε λόγω εγκυμοσύνης, η Venus είχε και έχει μία μεγάλη ευκαιρία για να το κατακτήσει. Η μέχρι σήμερα διαδρομή της στο τουρνουά ήταν σχετικά εύκολη. Μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα ήταν ολοφάνερο ότι οι μόνες που θα μπορούσαν να την απειλήσουν στην πορεία της για τον τελικό ήταν η ταχέως ανερχόμενη και νικήτρια του φετινού τελικού στο Roland Garros Λετονή Jelena Ostapenko, στον προημιτελικό, και η Βρετανή Johanna Konta (απέκλεισε στον τρίτο γύρο τη δική μας Μαρία Σάκκαρη), στον ημιτελικό. Ωστόσο, και οι δύο αποδείχτηκαν χαμηλά εμπόδια για την Venus Williams, καθώς απέκλεισε και τις δύο πολύ πειστικά και με συνοπτικές διαδικασίες.

Η Garbiñe Muguruza ασφαλώς δεν έχει τις παραστάσεις και τις εμπειρίες της μεγάλης αντιπάλου της, όμως είναι μία νέα και εξαιρετικά ταλαντούχα τενίστρια. Η διαδρομή της προς τον τελικό είχε μεγαλύτερα εμπόδια από αυτά της Venus, καθώς χρειάστηκε να αποκλείσει μεταξύ άλλων και το Νο 1 Γυναικών στην παγκόσμια κατάταξη, την Γερμανίδα Angelique Kerber, μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα. 
Είναι η τρίτη φορά, στα τελευταία τρία χρόνια, που φτάνει σε έναν τελικό Grand Slam. Σε όλους αυτούς του τελικούς είχε και έχει πάντα απέναντί της μία από τις δύο αδελφές Williams. Το 2015, στον τελικό του Wimbledon έχασε από τη Serena Williams. Το 2016, στον τελικό του Roland Garros κέρδισε τη Serena Williams. Φέτος, στον τελικό του Wimbledon θα πρέπει να νικήσει τη Venus Williams. Η αποστολή της είναι πολύ δύσκολη, όμως έχοντας νικήσει σε τελικό Grand Slam τη Serena ασφαλώς και θα διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις τις δικές της πιθανότητες.

Ο Βασιλιάς Roger Federer είναι εδώ. Οτιδήποτε και να πούμε για τον μεγάλο αυτό τενίστα είναι ασφαλώς λίγο. Μετά από τη μεγάλη του νίκη στον φετινό τελικό του Australian Open, με αντίπαλο τον εξίσου σπουδαίο Rafael Nadal, θα διεκδικήσει τον 8ο τίτλο του στην αγαπημένη του επιφάνεια και στο αγαπημένο του τουρνουά του Wimbledon. 
Στο απλό Ανδρών, και στην τεράστια καριέρα του, ο Roger Federer έχει κερδίσει 5 φορές το Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017), 1 φορά το Roland Garros (2009), 7 φορές το Wimbledon (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012) και 5 φορές το US Open (2004, 2005, 2006, 2007, 2008).
Στον φετινό μεγάλο τελικό έφτασε με πολύ πειστικές εμφανίσεις και χωρίς να χάσει σετ. Η αποστολή του, όμως, στο τελικό δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Ο 2μετρος Κροάτης Marin Cilic ασφαλώς και δεν έχει τη λάμψη του μεγάλου αντιπάλου του, όμως είναι ένας σπουδαίος και φιλόδοξος τενίστας που θα διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις το τρόπαιο του τελικού. 
Στο απλό Ανδρών, ο Marin Cilic έχει κερδίσει 1 φορά το US Open (2014).
Η διαδρομή του προς τον τελικό είχε μεγαλύτερα εμπόδια από αυτά του Roger Federer, καθώς στον προημιτελικό χρειάστηκε να αποκλείσει πολύ δύσκολα σε πέντε σετ τον Λουξεμβούργιο Gilles Muller, που με τη σειρά του είχε αποκλείσει μετά από σχεδόν πέντε ώρες αγώνα τον σπουδαίο Rafael Nadal σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αγώνες του φετινού τουρνουά. Επίσης, και στον ημιτελικό, απέκλεισε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, τον Αμερικανό Sam Querrey, που είχε στο μεταξύ αποκλείσει μπροστά στο δικό του κοινό το Νο 1 Ανδρών στην παγκόσμια κατάταξη, τον Βρετανό Andy Murray. 


Τα τελικά αποτελέσματα


Στο απλό Γυναικών

Garbiñe Muguruza - Venus Williams 2-0 (7-5, 6-0)






Η Venus Williams ήταν ανταγωνιστική μόνο στο 1ο σετ και συγκεκριμένα μέχρι το 5-4 υπέρ της. Στο σημείο εκείνο είχε την ευκαιρία της να τελειώσει υπέρ της το σετ και την έχασε. Από τη στιγμή που η Garbiñe Muguruza ισοφάρισε σε 5-5 και κρατήθηκε στο σετ, στη συνέχεια δεν έχασε άλλο γκέιμ έως το τέλος του αγώνα. Κέρδισε με 7-5 το πρώτο σετ και με 6-0 το δεύτερο. 
Η Venus Williams παραδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στα πολύ δυνατά και επιθετικά χτυπήματα της καταιγιστικής αντιπάλου της. Η Garbiñe Muguruza περιόρισε στο ελάχιστο τα αβίαστα λάθη της και κούρασε αφάνταστα την κατά 14 χρόνια μεγαλύτερη ηλικιακά αντίπαλό της. Η Garbiñe ήταν μόλις 6 ετών όταν η Venus κέρδισε το 2000 τον πρώτο της τίτλο στο Wimbledon
Από πλευράς σωματοδομής και τρόπου παιχνιδιού έδειχναν σχεδόν όμοιες. Σίγουρα, όταν η Garbiñe Muguruza ξεκινούσε σε μικρή ηλικία να παίζει Τένις θα έβλεπε τις επιτυχίες της μεγάλης αντιπάλου της και θα έκανε όνειρα για να την φτάσει. Για το αν θα την φτάσει, αυτό θα φανεί μετά από πολλά πολλά χρόνια. Προς το παρόν μπορεί να χαίρεται με το τρόπαιο της μεγάλης και δικαιότατης νίκης της απέναντι στην πολύ σπουδαία αντίπαλό της.


Στο απλό Ανδρών

Roger Federer - Marin Cilic  3-0 (6-3, 6-1, 6-4)









Οι άλλοι μεγάλοι, Stan Wawrinka, Rafael Nadal, Novak Djokovic και Andy Murray είχαν ήδη αποκλειστεί. Αντίθετα με τους μεγάλους του αντιπάλους, ο Roger Federer έφτασε στον μεγάλο τελικό, κάνοντας μια εκπληκτική πορεία και χωρίς να χάσει σετ. Οποιοσδήποτε και αν ήταν ο αντίπαλός του στον τελικό, από όλους τους άλλους τενίστες, ήταν αναμενόμενο ότι θα είχε μία πολύ - πολύ δύσκολη αποστολή. 
Ο Κροάτης Marin Cilic μπήκε πολύ δυνατά στο πρώτο σετ και μέχρι τα μισά του απλώς επιβεβαίωνε ότι είχε φτάσει δίκαια στον τελικό μετά από μια εξαιρετική πορεία στο τουρνουά. Σταδιακά, όμως, άρχισε να χάνει την ορμή του και έχασε εύκολα το πρώτο σετ. Στο δεύτερο σετ έδειξε να έχει πρόβλημα στο αριστερό του πέλμα, έσφιξε τα δόντια του, συνέχισε, αλλά παραδόθηκε. Στο τρίτο σετ μπήκε όπως και στο πρώτο και όλα έδειχναν ότι θα ήταν πιο ανταγωνιστικός. Το πάλεψε όσο μπορούσε καλύτερα, αλλά έχασε τελικά με το κεφάλι ψηλά. 
Απέναντί του είχε τον μύθο του Παγκόσμιου Τένις τον Roger Federer, που ήταν όπως πάντα σοβαρός και πολύ συγκεντρωμένος στον μεγάλο του στόχο. 
O Roger Federer, σε σχέση με προηγούμενους αγώνες του στο ίδιο τουρνουά, έπαιξε στον τελικό όσο χρειαζόταν για να νικήσει τον πληγωμένο αντίπαλό του. Έτσι, έγινε ο γηραιότερος τενίστας που κερδίζει το τουρνουά του Wimbledon και ο μόνος τενίστας με 8 τρόπαια στο ίδιο τουρνουά (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017). Ταυτόχρονα, έφτασε συνολικά τα 19 Grand Slams τρόπαια (διευρύνοντας εκ νέου στο +4 τη διαφορά του από τον δεύτερο Rafael Nadal) και τους 93 τίτλους καριέρας. Και ο μύθος του συνέχεια μεγαλώνει.  


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος