Roland Garros 2018

Φτάνει στην τελική του ευθεία για το 2018 (27 Μαΐου έως 10 Ιουνίου) το τουρνουά Τένις French Open, γνωστό και ως Roland Garros.  
Το Roland Garros διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου στο Παρίσι σε ανοιχτά γήπεδα με χωμάτινη επιφάνεια. Είναι το δεύτερο από τα τέσσερα ετήσια τουρνουά Grand Slam μετά από το Australian Open 2018 και πριν από το Wimbledon 2018 και το US Open 2018.
Θα είναι άραγε φέτος, τόσο στο απλό Ανδρών όσο και στο απλό Γυναικών, καθαρά Ισπανική υπόθεση; Ο Rafael Nadal δείχνει τεχνικά, σωματικά και πνευματικά ανίκητος στο χώμα και η Garbiñe Muguruza πιο ώριμη από ποτέ. Αυτό, πάντως, θα απαντηθεί με σιγουριά το απόγευμα του Σαββάτου και της Κυριακής 9 και 10 Ιουνίου 2018. Μέχρι σήμερα έχουμε :

Απλό Ανδρών και Γυναικών


Σπουδαία η παρουσία, 

α. της Μαρίας Σάκκαρη, που απέκλεισε στον 1ο Γύρο τη Mandy Minella με 2-0 σετ (7-6, 6-2) και στον 2ο Γύρο την Carla Suarez Navarro με 2-0 σετ (7-5, 6-3). Στον 3ο Γύρο, και μετά από μια πολύ πειστική εμφάνιση, έχασε από την σταθερότατη Daria Kasatkina με 2-1 σετ (6-1, 1-6, 6-3), και

β. του Στέφανου Τσιτσιπά που απέκλεισε στον 1ο Γύρο τον Carlos Taberner με 3-1 σετ (7-5, 6-7, 6-4, 6-3) και αποκλείστηκε στον 2ο Γύρο από τον Dominic Thiem με 3-1 σετ (6-2, 2-6, 6-4, 6-4) μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα. Σημειώνεται ότι, ο Dominic Thiem θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον φετινό τίτλο.
Τόσο η Μαρία Σάκκαρη όσο και ο Στέφανος Τσιτσιπάς κερδίζουν πολύτιμες εμπειρίες στο δρόμο για την καταξίωσή τους στο υψηλότερο επίπεδο.


Αίσθηση προκάλεσαν οι σχετικά πρόωροι αποκλεισμοί των : 

1ος Γύρος
Stan Wawrinka (ο φιναλίστ του Roland Garros 2017), Philipp Kohlschreiber, Feliciano Lopez, Adrian Mannarino, Tomas Berdych, Gilles Muller, Jelena Ostapenko (η νικήτρια του Roland Garros 2017), Johanna Konta, Kristina Mladenovic, Victoria Azarenka και Venus Williams. 

2ος Γύρος
Denis Shapovalov, Sam Querrey, Shuai Zhang, Anastasia Pavlyuchenkova, CoCo Vandeweghe, Carla Suarez Navarro και Anastasija Sevastova.

3ος Γύρος
Pablo Carreno Busta, Grigor Dimitrov, Lucas Pouille, Magdalena Rybarikova, Karolina Pliskova, Elina Svitolina και Petra Kvitova.

4ος Γύρος
Kevin Anderson, David Goffin, Caroline Wozniacki (η νικήτρια του Australian Open 2018) και Serena Williams (απόσυρση).

Προημιτελικά 
Novak Djokovic. 

- Ο Roger Federer, νικητής του Australian Open 2018, δεν δήλωσε συμμετοχή, όπως άλλωστε και ο Andy Murray. 

- Το τουρνουά καλύπτεται τηλεοπτικά από το Eurosport 1HD και Eurosport 2 και ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου 2018 με τον τελικό του απλού Ανδρών. Μια μέρα νωρίτερα θα γίνει ο τελικός του απλού Γυναικών.

Απλό Γυναικών

Ημιτελικά

Simona Halep - Garbiñe Muguruza  2-0 (6-1, 6-4)

Sloane Stephens - Madison Keys    2-0 (6-4, 6-4)  
   

- Η Simona Halep ήταν καταιγιστική στο πρώτο σετ και δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στην Garbiñe Muguruza, που έδειξε να αιφνιδιάζεται. Στο δεύτερο σετ έγινε μεγαλύτερη μάχη, αλλά και πάλι η Simona Halep είχε πειστικές απαντήσεις σε όσα δύσκολα προσπάθησε να της βάλει η αντίπαλός της. Έτσι, θα έχει μια τρίτη ευκαιρία για να κερδίσει το τουρνουά μετά από το 2014 όταν και έχασε με 2-1 σετ στον τελικό από την Maria Sharapova και το 2017 όταν έχασε επίσης με 2-1 στον τελικό από την απίστευτη Jelena Ostapenko.
- Στον Αμερικανικό εμφύλιο η σταθερότατη Sloane Stephens, λίγο πιο δύσκολα, επανέλαβε τον θρίαμβό της επί της Madison Keys, όπως στον μεγάλο τελικό του US Open 2017. Ήταν εξαιρετικά συγκεντρωμένη, ψύχραιμη και εκμεταλλεύτηκε τα πολλά αβίαστα λάθη της αντιπάλου της, που ήταν 41 σε αντίθεση με τα δικά της που ήταν μόλις 11.     

Τελικός 

Simona HalepSloane Stephens  2-1 (3-6, 6-4, 6-1) 





Μετά από τρεις χαμένους τελικούς η Ρουμάνα Simona Halep έφτασε, επιτέλους, στην κατάκτηση του πρώτου Grand Slam της καριέρας της, λυγίζοντας στα τρία σετ την Sloane Stephens στον τελικό του Roland Garros 2018. Η κορυφαία τενίστρια στον κόσμο πήρε τη νίκη σε 2 ώρες και 4 λεπτά. 
Ο αγώνας άρχισε δύσκολα για την Simona Halep, αφού η αντίπαλός της πήρε το πρώτο σετ και προηγήθηκε με 2-0 γκέιμ στο δεύτερο σετ. Και ενώ όλα φαινόταν χαμένα, η Simona Halep ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της και έγινε πολύ πιο επιθετική, υποχρεώνοντας σε πολλά λάθη την αντίπαλό της. Η Sloane Stephens νικήτρια του US Open 2017, με 6/6 νίκες σε τελικούς μέχρι σήμερα,  φάνηκε να μένει από δυνάμεις στα μεγάλα ράλι. 
Έτσι, και αφού η Halep πήρε το δεύτερο σετ, σημειώνοντας το καθοριστικό μπρέικ όταν η Stephens σέρβιρε υπό πίεση στο 5-4, ισοπέδωσε στη συνέχεια την Αμερικανίδα και έφτασε μέσα σε αποθέωση στον πρώτο Grand Slam τίτλο της. 
Με τον 17ο τίτλο της καριέρας της θα πάρει 2.000 βαθμούς και 2,2 εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως θα μπορεί πλέον να παίζει πιο ελεύθερα. Γιατί δεν είναι πια άλλο ένα Νο.1 χωρίς Grand Slam τίτλο. Είναι το Νο.1 στον κόσμο και με τη βούλα!


Απλό Ανδρών

Ημιτελικά

Dominic Thiem - Marco Cecchinato    3-0 (7-5, 7-6, 6-1)

Rafael Nadal - Juan Martin Del Potro  3-0 (6-4, 6-1, 6-2)



- Ο Αυστριακός Dominic Thiem έβαλε τέλος στην πορεία της μεγάλης έκπληξης του φετινού Roland Garros, του Ιταλού Marco Cecchinato, κερδίζοντάς τον καθαρά σε 2 ώρες και 17 λεπτά. Δυσκολεύτηκε, ίσως και με δική του ευθύνη, μόνο στα δύο πρώτα σετ. Ο Marco Cecchinato είχε τις ευκαιρίες του να κερδίσει το δεύτερο σετ, τις έχασε και κατέρρευσε στο τρίτο σετ. Ο 25χρονος Dominic Thiem φτάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε έναν τελικό τουρνουά Grand Slam. 
- Ο βασιλιάς του χώματος Rafael Nadal νίκησε πιο εύκολα από το αναμενόμενο τον Αργεντινό Juan Martin Del Potro σε 2 ώρες και 14 λεπτά και προκρίθηκε σε τελικό τουρνουά Grand Slam για 24η φορά στην καριέρα του. Ο Αργεντινός, ένας από τους κορυφαίους τενίστες της σεζόν, είχε λίγες ευκαιρίες στο πρώτο σετ για να το κατακτήσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Στο δεύτερο και το τρίτο σετ ο σπουδαίος Ισπανός τενίστας απλώς πιστοποίησε την ανωτερότητα και την κλάση του. Στον μεγάλο τελικό τον περιμένει ο Dominic Thiem, ο μοναδικός τενίστας που έχει καταφέρει τις δύο τελευταίες σεζόν να τον σταματήσει στη αγαπημένη του χωμάτινη επιφάνεια. Το 2017 στο τουρνουά της Ρώμης και το 2018 στο τουρνουά της Μαδρίτης. Μπορεί να τον σταματήσει και στο Παρίσι; Ο Nadal, πάντως, έχει γνωρίσει μόνο δύο ήττες σε όλη του την καριέρα στο Roland Garros (Robin Söderling 2009, Novak Djokovic 2015), ενώ από τα ημιτελικά και πέρα δεν έχει χάσει ποτέ. Έτσι, ετοιμάζεται να πανηγυρίσει τον 17ο major τίτλο του (79o συνολικά), επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την απόλυτη κυριαρχία του στο Παρίσι. Αν, πράγματι, σηκώσει το τρόπαιο θα παραμείνει και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ο τελικός, πάντως, με τον Thiem είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο για τους φίλους του αθλήματος, αφού θα αναμετρηθούν οι δύο κορυφαίοι τενίστες στη συγκεκριμένη επιφάνεια.

Τελικός 

Rafael Nadal - Dominic Thiem  3-0 (6-4, 6-3, 6-2)



Ο Rafael Nadal σε 2 ώρες και 42 λεπτά υπέταξε καθαρά έναν αντίπαλο, που κατά γενική ομολογία ήταν αυτός που θα μπορούσε να τον δυσκολέψει περισσότερο στον τελικό. Ο Nadal μπήκε από την αρχή αποφασισμένος και πολύ προσηλωμένος στον στόχο του και έδωσε άλλη μία πολύ υψηλού επιπέδου παράσταση στο Παρίσι, κερδίζοντας για 11η φορά το Roland Garros. Οι επιθέσεις του ήταν άριστα δομημένες, τα χτυπήματά του απίστευτης ακρίβειας και οι άμυνές του έφεραν σταδιακά σε απόγνωση τον αντίπαλό του. 
Ο Dominic Thiem είχε καλή απόδοση, αλλά όχι αρκετή απέναντι σε μια αθλητική ιδιοφυΐα του τένις. Προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις, είχε χαμηλό ποσοστό στο πρώτο σερβίς και σχεδόν διπλάσια αβίαστα λάθη. Ήταν η πρώτη του φορά σε τελικό τουρνουά Grand Slam και θα έχει στο μέλλον και άλλες ευκαιρίες καθώς θα μεγαλώνει, αλλά ταυτόχρονα θα μεγαλώνει και ο κατά επτά χρόνια μεγαλύτερος αντίπαλός του…. 

10.06.2018
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος