The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Η ταινία με τον ιδιαίτερο τίτλο "The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society" του Άγγλου σκηνοθέτη Mike Newell είναι δραματική, ιστορική, ρομαντική και βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα της Mary Ann Shaffer και της Annie Barrows. Ο Mike Newell ήταν ο σκηνοθέτης μεταξύ άλλων και των ταινιών Four Weddings and a Funeral και Love in the Time of Cholera. Οι Don Roos, Kevin Hood και Thomas Bezucha είναι οι σεναριογράφοι της ταινίας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Lily James, Michiel Huisman και Jessica Brown Findlay. 

Περίληψη

Η Juliet Ashton λίγο μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μια επιτυχημένη συγγραφέας στο Λονδίνο. Όμως, παρά την επιτυχία του τελευταίου της βιβλίου και τη στήριξη του αγαπημένου της φίλου και εκδότη Sidney Stark, δυσκολεύεται να βρει έμπνευση για ένα νέο βιβλίο εξαιτίας των σκληρών εμπειριών της από τον πόλεμο. Τότε λαμβάνει ένα γράμμα από τον κτηνοτρόφο Dawsey Adams που ζει στο Guernsey, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας. Ο Dawsey είναι μέλος μιας τοπικής Λέσχης βιβλίου με την ονομασία "Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society", που ιδρύθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Juliet, και ενώ έχει αποδεχτεί την πρόταση γάμου του Αμερικανού στρατιώτη Mark Reynolds, ακολουθεί την παρόρμηση της και πηγαίνει στο νησί Guernsey με την ελπίδα να γράψει για την τοπική Λέσχη βιβλίου με το παράξενο όνομα. Η Juliet γοητεύεται από τον Dawsey και από τα μέλη της λέσχης, συγκινείται από την αγάπη τους για την λογοτεχνία και από τη φιλία που τους συνδέει. Πολύ σύντομα όμως θα διαπιστώσει ότι οι νέοι της φίλοι κρύβουν ένα μυστικό. Αυτό σχετίζεται άμεσα με την εξαφάνιση κατά τη διάρκεια του πολέμου της Elizabeth McKenna, ιδρυτικού μέλους της Λέσχης.  

Προσωπική προσέγγιση 

Η ταινία του Mike Newell (Four Weddings and a Funeral, Love in the Time of Cholera) δεν είναι απλώς μια ρομαντική ιστορία. Προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη, που είχαν οι κάτοικοι στο κατεχόμενο από τον Γερμανικό στρατό νησί της Αγγλίας Guernsey κατά τη διάρκεια το Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τη δημιουργία ενός ήσυχου χώρου - καταφυγίου. Στον χώρο αυτό θα μπορούσαν να νιώθουν ελεύθεροι, να ξεχνούν τα προβλήματά τους, να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία και γενικά να ακολουθούν τα όνειρά τους. 
Ο σκηνοθέτης επιλέγει να προσπεράσει συνοπτικά το κεφάλαιο αυτό και να εστιάσει στις ξεχωριστές ιστορίες δύο γυναικών, της Juliet Ashton και της Elizabeth McKenna.  
Η πρώτη αφηγηματική ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη συγγραφέα Juliet Ashton και την αγωνία της να ανανεώσει την αγάπη της για τη λογοτεχνία και να ξαναβρεί τη σπίθα που χρειάζεται για να γράψει. Αποδεικνύεται ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεφύγει από τη μονότονη συμβατική ζωή της, να ταξιδεύσει στο Guernsey και να αναζητήσει όλα όσα χρειάζεται στις μαγευτικές τοποθεσίες του νησιού και στους ξεχωριστούς χαρακτήρες των μελών της Λέσχης ανάγνωσης. 
Η δεύτερη αφηγηματική ιστορία περιστρέφεται γύρω από την Elizabeth McKenna, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης ανάγνωσης του Guernsey, που εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Juliet πρέπει να γνωρίσει καλά όλα τα μέλη της Λέσχης, προκειμένου να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της Elizabeth. Αυτό, ενισχύει το στοιχείο της αγωνίας και αναδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του Guernsey κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. 
Η ταινία ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στις δύο αυτές ιστορίες και μας βοηθάει να γνωρίσουμε με τον καλύτερο τρόπο κάθε έναν από τους πολύχρωμους χαρακτήρες του Guernsey.








Η Αγγλίδα ηθοποιός Lily James (Cinderella, Baby Driver, Darkest Hour, Mamma Mia! Here We Go Again), που υποδύεται την Juliet, έχει μια ξεχωριστή ερμηνεία. Η λαμπερή παρουσία της ενισχύεται από τον Michiel Huisman (The Age of Adaline, The Ottoman Lieutenant, Game of Thrones), που υποδύεται τον Dawsey. Η Jessica Brown Findlay στον ρόλο της Elizabeth και ο Glen Powell σε αυτόν του Mark ακολουθούν πειστικά, ενώ εξαιρετικό είναι και όλο το υπόλοιπο καστ.  

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 124’

Βαθμολογία : 7.5/10

..........................................................

Το τρέιλερ της ταινίας