On Chesil Beach

Η ταινία On Chesil Beach με τον εύστοχο Ελληνικό τίτλο "Ανεκπλήρωτος Γάμος" του Θεατρικού σκηνοθέτη Dominic Cooke είναι ένα ρομαντικό, δραματικό έργο. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του μεγαλύτερου σύγχρονου συγγραφέα της Αγγλίας Ian McEwan, που επιμελήθηκε και το σενάριό της. Πρωταγωνιστές της είναι ο Άγγλος ηθοποιός Billy Howle και η τρεις φορές (2008, 2016, 2018) προταθείσα για Όσκαρ Α’ και Β’ Γυναικείου ρόλου Αμερικανίδα ηθοποιός Saoirse Ronan.

Περίληψη 

Η ταινία τοποθετείται χρονικά στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας '60 στην Αγγλία και λίγα χρόνια πριν από τη σεξουαλική επανάσταση. Αφηγείται την ιστορία της συνάντησης, του έρωτα και του γάμου ανάμεσα στη βιολονίστα και λάτρη της κλασσικής μουσικής Florence Ponting και στον φοιτητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο και λάτρη του ροκ εντ ρολ Edward Mayhew. Η Florence προέρχεται από μια ευκατάστατη και συντηρητική οικογένεια ενώ ο Edward από μια εντελώς διαφορετική οικογένεια που ζει σε ένα ακατάστατο σπίτι στη φύση. Οι δυο τους είναι λίγο πιο πάνω από την ηλικία των είκοσι χρόνων. Αγαπιούνται πολύ, παντρεύονται και αποφασίζουν να περάσουν τη γαμήλια νύχτα τους στο καλαίσθητο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου κοντά στη γραφική παραλία Chesil. Η αμηχανία τους λίγο πριν ξαπλώσουν στο κρεβάτι είναι έκδηλη και δικαιολογημένη. Χωρίς την παραμικρή προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία θα χρειαστεί να ξεπεράσουν τα αυστηρά ταμπού της εποχής, τις οικογενειακές και κοινωνικές συμβάσεις, αλλά ενδεχομένως και κάποια παιδικά τραύματα και προσωπικές ιδιαιτερότητες. Με αυτά τα δεδομένα η σχέση τους θα δοκιμαστεί. Και η εξέλιξη θα είναι απρόσμενη.

Προσωπικές σκέψεις

Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της σχέσης στο κρεβάτι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους χωρίς ενημέρωση και παραστάσεις νέους κατά τη δεκαετία του '60, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολη ακόμη και σήμερα. Απλώς, τώρα οι νέοι έχουν μεγαλύτερη ενημέρωση και παραστάσεις από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και συγκεκριμένους διαδικτυακούς τόπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μαθαίνουν τα πάντα έγκαιρα, έγκυρα και με την απαιτούμενη συναισθηματική μέθεξη. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, εφόσον δεν διδάσκεται στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Όπως συμβαίνει και στην εύστοχα σκηνοθετημένη από τον Dominic Cooke ταινία On Chesil Beach, είναι πολύ εύκολο να πάρουν άσχημη τροπή οι σχέσεις και οι ζωές των ανθρώπων από μια άτυχη ή αδέξια στιγμή, από μια χειρονομία που δεν έγινε ή από μια λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ. 


Τα συνεχή φλας μπακ βοηθούν τα μέγιστα στην κατανόηση μιας γενικά απλής όσο και όμορφης ιστορίας, που εξελίσσεται αργά και επίπεδα στα πρώτα 70 λεπτά από τα 110 συνολικά λεπτά της διάρκειας της. Η συνέχεια, και μετά από τη σκηνή και τη συνομιλία των δύο ηρώων στη βάρκα της παραλίας, είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και συγκινητική. Από τα δυνατά στοιχεία της ταινίας είναι η μουσική του Dan Jones, με τον Chuck Berry να έχει κομβικό ρόλο και στην πλοκή. Πολύ πειστική είναι και η αναπαράσταση της εποχής, με την αυστηρότητά της να είναι εμφανής και στα κοστούμια των πρωταγωνιστών. Γενικά, έχουμε μια προσπάθεια, που μπορεί να μην πλησιάζει τη σπουδαία ταινία Atonement αλλά είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αν ο σκηνοθέτης της αποφάσιζε να προβάλει πιο έντονα κάποια δύσκολα βιώματα των ηρώων, τα οποία απλώς υπονοούνται.




Ο Ian McEwan είναι ο συγγραφέας και του Atonement, που έγινε ταινία το 2007 με πρωταγωνιστές την Keira Knightley και τον James McAvoy. Βασικό ρόλο είχε στην ταινία αυτή και η 13 χρόνων τότε Saoirse Ronan στα πρώτα της κινηματογραφικά βήματα. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το βιβλίο On Chesil Beach, που ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker. Αρκετά αργότερα ο Ian McEwan δήλωσε πως θα ήθελε τη Saoirse Ronan να υποδυθεί τον ρόλο της Florence στην ταινία και ότι θα την περίμενε λίγα χρόνια ακόμη για να μεγαλώσει. Και φυσικά δικαιώθηκε απόλυτα. Η Saoirse Ronan (Brooklyn, Atonement, Hanna), στον ρόλο της  Florence, είναι το ισχυρό χαρτί της ταινίας και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι μια εξαιρετική ηθοποιός. Ο Billy Howle, που εμφανίστηκε στη σπουδαία πολεμική ταινία Dunkirk (2017) του Christopher Nolan, δείχνει να έχει καλή χημεία με την Saoirse Ronan και να υπηρετεί σωστά τον ρόλο του. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Διάρκεια : 110’
Βαθμολογία : 8/10

..................................................

Το τρέιλερ της ταινίας