Wimbledon 2022

Στις 27 Ιουνίου 2022 ξεκίνησε το πιο αλλοπρόσαλλο Wimbledon των τελευταίων χρόνων. Το διάσημο τουρνουά Τένις Grand Slam διεξάγεται από το 1877 σε εξωτερικά ανοιχτά γήπεδα με γρασίδι στις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Croquet Club στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Και το φετινό είναι αλλοπρόσαλλο γιατί οι ιθύνοντες του All England Club αποφάσισαν -χωρίς ντροπή- τη διεξαγωγή του χωρίς Ρώσους και Λευκορώσους -άνδρες και γυναίκες- και χωρίς βαθμούς κατάταξης. 

Η απόφαση - σκάνδαλο στο παλαιότερο και πιο φημισμένο τουρνουά Τένις Grand Slam στον κόσμο είναι έξω από κάθε λογική. Εκτός από το ότι είναι αστείο να θεωρεί κάποιος ότι μια τέτοια απόφαση συνιστά κάποιας μορφής πίεση προς τον Πούτιν είναι και εντελώς υποκριτικό να λαμβάνεται από εγγλέζικα μυαλά. Αλήθεια, πόσες φορές στο παρελθόν οι ιθύνοντες του All England Club είχαν σφυρίξει αδιάφορα σε άδικους πολέμους; Αλήθεια, σε πόσες στρατιωτικές επεμβάσεις συμμετείχε η μαμά - πατρίδα; Είναι μόλις 22 οι χώρες από τις 200 του Ο.Η.Ε., στις οποίες δεν έχει εισβάλλει στρατιωτικά η Αγγλία ή η πάλαι ποτέ βρετανική αυτοκρατορία… Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Πολίτες μιας χώρας που έχει επέμβει ένοπλα σε όλες τις άκρες του πλανήτη στοχοποιούν ανθρώπους που απλώς παίζουν Τένις και ενδεχομένως πολλοί από αυτούς να συμπάσχουν με το δράμα του συγγενικού τους Ουκρανικού λαού.

Στα αγωνιστικά τώρα. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι αγώνες της πρώτης εβδομάδας του Απλού Ανδρών και Απλού Γυναικών. Στα αξιοσημείωτα:

- Η Iga Swiatek δεν είναι ανίκητη. Είχε από την αρχή του τουρνουά μουδιασμένο ξεκίνημα και αποκλείστηκε μόλις στον 3ο  Γύρο από την Alizé Cornet με 2-0 σετ. 

- Ο Carlos Alcaraz δεν είναι ούτε και αυτός ανίκητος. Αποκλείστηκε, μετά από μεγάλη μάχη, στον 4ο Γύρο από τον Jannik Sinner με 3-1 σετ. 

- Οι πρόωροι αποκλεισμοί πολλών τοπ ονομάτων, στην ούτως ή άλλως εξαιρετικά ρευστή κατηγορία του Απλού Γυναικών, όπως οι Iga Swiatek, Serena Williams, Jil Teichmann, Barbora Krejcikova, Garbine Muguruza, Belinda Bencic, Karolina Pliskova, Emma Raducanu, Anett Kontaveit, Jessica Pegula, Coco Gauff, Μαρία Σάκκαρη, Jelena Ostapenko και Paula Badosa

- Οι επίσης πρόωροι αποκλεισμοί τοπ ονομάτων στην κατηγορία του Απλού Ανδρών, όπως οι Carlos Alcaraz, Στέφανος Τσιτσιπάς, Hubert Hurkacz, Felix Auger-Aliassime, Casper Ruud και Denis Shapovalov.

- Οι Novak Djokovic και Rafael Nadal είναι σταθερές αξίες σε τουρνουά Τένις Grand Slam. Και είναι πολύ πιθανή η αναμέτρησή τους στον μεγάλο Τελικό.

- Η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδειξαν από την αρχή ότι μπορούν και στο χορτάρι. Όμως "γλίστρησαν" και οι δύο στον 3ο Γύρο.

Η Μαρία Σάκκαρη: 

- Στον 1ο Γύρο απέκλεισε εύκολα την Zoe Hives με 2-0 σετ (6-1, 6-4)

- Στον 2ο Γύρο απέκλεισε επίσης εύκολα την Viktoriya Tomova με 2-0 σετ (6-4, 6-3)

- Στον 3ο Γύρο αποκλείστηκε, σχετικά δύσκολα, από την Tatjana Maria με 2-0 σετ (6-3, 7-5) 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς:

- Στον 1ο Γύρο απέκλεισε πολύ δύσκολα τον Alexander Ritschard με 3-1 σετ (7-6, 6-3, 5-7, 6-4) 

- Στον 2ο Γύρο απέκλεισε εύκολα τον Jordan Thompson με 3-0 σετ (6-2, 6-3, 7-5)

- Στον 3ο Γύρο αποκλείστηκε, μετά από επεισοδιακό αγώνα, από τον Nick Kyrgios με 3-1 σετ (6-7, 6-4, 6-3, 7-6)


Η διοργάνωση καλύπτεται τηλεοπτικά από τα κανάλια NovaSports και ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 με τον τελικό του απλού Ανδρών. Μια μέρα νωρίτερα θα γίνει ο τελικός του απλού Γυναικών.















Η συνέχεια…


Απλό Γυναικών


Προημιτελικά


Elena Rybakina - Ajla Tomljanovic   2-1 (4-6, 6-2, 6-3) 

Simona Halep - Amanda Anisimova   2-0 (6-2, 6-4)

Ons Jabeur - Marie Bouzkova   2-1 (3-6, 6-1, 6-1)

Tatjana Maria - Jule Niemeier   2-1 (4-6, 6-2, 7-5)


Ημιτελικά


Elena Rybakina - Simona Halep   2-0 (6-3, 6-3) 

Ons JabeurTatjana Maria   2-1 (6-2, 3-6, 6-1)


Τελικός 


Elena Rybakina - Ons Jabeur   2-1 (3-6, 6-2, 6-2) 

Η Ρωσίδα, και ας αγωνίζεται με τα χρώματα του Καζακστάν, Elena Rybakina, επικράτησε της Ons Jabeur και κατέκτησε τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας της. To Wimbledon, λοιπόν, μπορεί να απαγόρευσε τη συμμετοχή σε Ρώσους και Λευκορώσους, λόγω του πολέμου με την Ουκρανία, αλλά να που... την πάτησε. Το τρόπαιο πήγε στη γεννημένη και μεγαλωμένη στη Μόσχα Elena Rybakina, που άλλαξε υπηκοότητα το 2018 για οικονομικούς λόγους.

Η εκπληκτική η 23χρονη τενίστρια (Νο 23), επέστρεψε πολύ δυναμικά μετά την απώλεια του πρώτου σετ και επικράτησε της 27χρονης Τυνήσιας (Νο 2) σε 1 ώρα και 48 λεπτά, βάζοντας φρένο και στο σερί των 11 νικών της. Κέρδισε με το σπαθί της, καθώς έκανε... ό,τι ήθελε μετά από το πρώτο σετ σε αντίθεση με τη Ons Jabeur που φάνηκε να αγωνίζεται με μεγάλο βάρος στις πλάτες της. Η Τυνήσια, πάντως, έτσι κι αλλιώς έχει γράψει ιστορία με την πορεία της στο Λονδίνο... 



















Απλό Ανδρών


Προημιτελικά


Novak Djokovic - Jannik Sinner   3-2 (5-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-2)

Cameron Norrie - David Goffin   3-2 (3-6, 7-5, 2-6, 6-3, 7-5)

Nick Kyrgios - Cristian Garin   3-0 (6-4, 6-3, 7-6) 

Rafael Nadal - Taylor Fritz   3-2 (3-6, 7-5, 3-6, 7-5, 7-6) 


Ημιτελικά 


Novak Djokovic - Cameron Norrie   3-1 (2-6, 6-3, 6-2, 6-4)

Nick Kyrgios - Rafael Nadal   -   (Αποσύρθηκε ο  Rafael Nadal)


Τελικός 


Novak DjokovicNick Kyrgios   3-1 (4-6, 6-3, 6-4, 7-6)

Ο Novak Djokovic κατέκτησε για 7η φορά στην τεράστια καριέρα του το βαρύτιμο τρόπαιο, φτάνοντας τα 21 Grand Slam. Παίζοντας όπως ακριβώς έπρεπε κόντρα στον Nick Kyrgios, ο 35χρονος Σέρβος νίκησε με 3-1 σετ και πλέον απέχει ένα major από τον Rafael Nadal που έχει 22. Το άξιζε, πάντως, με το παραπάνω. Δεν πτοήθηκε όταν έχασε το πρώτο σετ, ενώ διατήρησε την ψυχραιμία του όταν ο αντίπαλός του άρχισε να τα χάνει. Κάνοντας το παιχνίδι του μέχρι το τέλος, έκλεισε τον αγώνα στο τέταρτο σετ, με μεγάλη εμφάνιση στο τάι μπρέικ, αποφεύγοντας να δώσει παράταση στην αγωνία. 

Ο Nick Kyrgios, από την άλλη, ξεκίνησε πολύ καλά τον αγώνα, αλλά πέραν του ότι είχε απέναντί του έναν εκπληκτικό αντίπαλο, έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του σε ορισμένα σημεία του αγώνα, αφού δεν μπόρεσε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη συγκέντρωσή του. Συνολικά, πάντως, ήταν πολύ ανταγωνιστικός.











10.07.2022

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος