Τέμπη 2023… Σχεδόν ένα χρόνο μετά

Συγκλονιστική, καταγγελτική –με στοιχεία και αποδείξεις– κατάθεση από μια εξαιρετικά συγκροτημένη προσωπικότητα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Κυρία Μαρία Καρυστιανού υποκλίνομαι! Οι σκεπτόμενοι Έλληνες πολίτες υποκλίνονται στο μεγαλείο της ψυχής σας!

Ενδεχομένως δεν θα κερδίσετε κάτι ουσιαστικό από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, γιατί, όπως πολύ σωστά είπατε, η επιτροπή αυτή στήθηκε για να υπηρετήσει από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έναν και μόνον έναν σκοπό. Να συγκαλύψει… Να κρύψει τους πραγματικά υπεύθυνους υψηλά ιστάμενους… Να επιρρίψει ευθύνες όσο πιο χαμηλά γίνεται, στον σταθμάρχη της Λάρισας και στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας… Να βγάλει εντέλει αληθινό τον πρωθυπουργό που βιάστηκε με περίσσεια υποκρισία να αποδώσει το έγκλημα των Τεμπών… σε ανθρώπινο λάθος.

Στο μεταξύ, όμως, έχετε ήδη κερδίσει πολλά. Η παρουσία σας στην εξεταστική επιτροπή θέλω να πιστεύω ότι ταρακούνησε την εν υπνώσει ευρισκόμενη Ελλάδα. Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν χάσει το μυαλό τους… δεν εξηγείται αλλιώς. Λίγο τα κατευθυνόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λίγο η αποχαύνωση από τα αβάσταχτης ελαφρότητας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο η ανάγκη να περνάμε καλά αδιαφορώντας για οτιδήποτε τραγικό συμβαίνει δίπλα μας αρκεί βέβαια να μην συμβαίνει σε μας και στους οικείους μας, λίγο η επιτακτική ανάγκη της επιβίωσής μας, λίγο η επιθυμία διατήρησης των όποιων κεκτημένων περιουσιακών μας στοιχείων, λίγο η απληστία για την απόκτηση και άλλων περιουσιακών στοιχείων ή και όλα αυτά μαζί, μας έχουν κάνει να χάσουμε εδώ και πολλά χρόνια την ενσυναίσθησή μας, την ψυχή μας, την αλληλεγγύη μας, την ανθρωπιά μας. Και κάπως έτσι έχουμε φτάσει να μας κυβερνάει μια αυτοδύναμη(!) κυβέρνηση με τις ευλογίες του μόλις 21% του εκλογικού σώματος και χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση, εφόσον τα κόμματα – κομμάτια που την συναποτελούν είτε σπαράσσονται εσωκομματικά είτε στηρίζουν κρυφά ή φανερά ή αναγκαστικά –λόγω των τηλεφωνικών υποκλοπών– την κυβέρνηση.

Η Παιδίατρος Μαρία Καρυστιανού είναι Πρόεδρος του Συλλόγου των οικογενειών που έχασαν τους οικείους τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 και είναι μητέρα της αδικοχαμένης 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου. Η παρουσία της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής  έφερε την κυβέρνηση και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντιμέτωπους με τον χειρότερο εφιάλτη τους. Η ομιλία της, η οποία κατέκλυσε τα κεντροαριστερά μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιείχε στοιχεία έρευνας για το πώς και γιατί συνέβη το τραγικό δυστύχημα αλλά και τεκμηριωμένες αναφορές για τον ρόλο που έπαιξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. 

Εμφανώς συγκινημένη η μάρτυρας τόνισε πως μπορεί να παρουσιάζεται μόνη της στην επιτροπή, όμως δίπλα της είναι σαν να βρίσκονται οι 57 νεκροί και οι 180 τραυματίες από το δυστύχημα. 

Τόνισε ότι ντρέπεται για όσα έχει ακούσει στην εξεταστική επιτροπή με αφορμή και την απόπειρα της Νέας Δημοκρατίας να ενοχοποιήσει τον νεκρό μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, προσθέτοντας πως ήθελε να αλλάξει χώρα με όσα έχουν ειπωθεί.

Απόρησε πώς έγινε και δεν της απηύθυναν ερωτήσεις –αλήθεια, πώς κοιμούνται αυτοί οι άνθρωποι τα βράδια;– οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά ποιοι να σας κάνουν ερωτήσεις Κυρία Καρυστιανού; Αυτοί που ανέλαβαν τον ρόλο για τη συγκάλυψη της υπόθεσης; Αυτοί που μπροστά σας έδειχναν τόσο ασήμαντοι;  

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατούσε ήταν και η αποκάλυψή της: "Όχι, σκυμμένο κεφάλι δεν είχε κανείς. Υπήρχε όμως ένας βουλευτής που δυστυχώς δεν γνωρίζω το όνομά του... μου έρχεται να κλάψω γιατί όση ώρα μιλούσα ή έπαιζε με το κινητό του ή έβλεπε βιντεάκια. Το πιστεύετε;"

Δείγμα της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν στη Νέα Δημοκρατία την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη έδωσε και ο… χιουμορίστας πρόεδρός της Δημήτρης Μαρκόπουλος: "Να κάνουμε και λίγο χιούμορ, η επιτροπή μας είναι και κάπως γουρλίδικη. Δύο πολύ καλοί και άξιοι συνάδελφοί μας… υπουργοποιήθηκαν". 

Και αυτό είναι ασφαλώς το λιγότερο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία δείχνει ασέβεια στην εξεταστική επιτροπή που έχει στόχο τη διερεύνηση ενός μαζικού εγκλήματος. Αρνήθηκε διακομματικό προεδρείο, μαγείρεψε τη λίστα μαρτύρων και στρέφει διαρκώς τη συζήτηση μακριά από τις ευθύνες κάθε προσώπου που σχετίζεται με τη Νέα Δημοκρατία και ειδικά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

H Κυρία Καρυστιανού επέρριψε ευθύνες για πλημμελή άσκηση καθηκόντων στην πρόεδρο της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, ενώ ανατριχιαστική ήταν η περιγραφή της όταν κλήθηκε να παραλάβει τη σορό του παιδιού της: "Πήγαμε να παραλάβουμε ό,τι είχε η σακούλα του καθενός… Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου". 

Καυτηρίασε τις αδιανόητες δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη ότι αν η κυβέρνηση αποκάλυπτε στον κόσμο την κατάσταση για τον σιδηρόδρομο, τότε κανείς δεν θα επιβιβαζόταν στα τρένα και αναρωτήθηκε: "Γιατί δεν πήγε εισαγγελέας να τον συλλάβει; Απορώ πώς κυκλοφορεί ελεύθερος…".

Σοκ προκάλεσε και η απάντησή της όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες περί ύπαρξης ξυλολίου, που αποτελεί εύφλεκτη ύλη, στην εμπορική αμαξοστοιχία: "Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου… Είναι δυνατόν να μην ασχολούμαστε με την έκρηξη και τη φωτιά; Στο πόρισμα Γεραπετρίτη να λέει στις πρώτες σελίδες πως δεν θα ασχοληθούμε με τη φωτιά;".


Πολλά είναι τα δυνατά σημεία από την κατάθεση της Κυρίας Καρυστιανού στην εξεταστική επιτροπή, από τις απαντήσεις της στους βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής των κομμάτων πλην της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από την παρουσία της σε εκπομπές της τηλεόρασης… 

Στοιχειοθετώ λίγα από αυτά… Σας συστήνω, όμως, θερμά να παρακολουθήσετε ολόκληρο το σχεδόν τρίωρο βίντεο που επισυνάπτω στο τέλος της ανάρτησής μου…


"Πριν από ένα χρόνο συνέβη ένα από τα χειρότερα κρατικά εγκλήματα στην ιστορία της Ελλάδας. Και έφερε στην επιφάνεια μία απίστευτη αποκάλυψη διαφθοράς, ασυδοσίας και πλήρους ακαταλληλότητας και εγκατάλειψης των σιδηροδρόμων της Ελλάδας… Είδαμε με έκπληξη από τη μία, τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί για την δήθεν αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας και από την άλλη τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων που μιλούσαν για πλήρη απουσία συστημάτων ασφαλείας, για ακατάλληλα βαγόνια… για καθημερινές βλάβες και κακοσυντηρημένες ράγες… για συνεχείς εκτροχιάσεις και πολλά άλλα, που αν τα γνωρίζαμε ουδέποτε θα επιτρέπαμε να ταξιδέψουν οι άνθρωποι μας με το τρένο. Την ώρα που η ευρωπαϊκή εισαγγελία προχωρά σε κατηγορίες, εδώ οι υπουργοί δεν φέρουν ευθύνη, η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη, η ΕΡΓΟΣΕ δεν φέρει ευθύνη, η ΡΑΣ δεν φέρει ευθύνη. Τελικά έχει κανείς ευθύνη, σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη;".


"Υπήρχε από την αρχή προσπάθεια υποβίβασης των ευθυνών όσο πιο χαμηλά γίνεται. Πρώτος ο πρωθυπουργός και ακολούθως κάποιοι υπουργοί μίλησαν για ανθρώπινο λάθος. Από συζητήσεις μου με μηχανοδηγούς μού έλεγαν ότι ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν μεγάλο δυστύχημα. Απλά δεν ήξεραν την ημερομηνία".


"Πρόκειται για έγκλημα, που αφορά όχι 57 ανθρώπους αλλά όλη την κοινωνία. Έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί η αλήθεια αλλά η απόδοση της Δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Θα αποδοθεί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Εύχομαι να έρθει γρήγορα μέσω της Δικαιοσύνης. Και να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά τέτοιους θανάτους".


"Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα έπρεπε να είναι προφυλακιστέοι και όχι να είναι στις θέσεις τους να λειτουργούν ακόμη στις υπηρεσίες τους, να μπορούν να αλλοιώσουν ό,τι τους βολεύει και φυσικά ο υπουργός να έχει το δικαίωμα να θέσει τον εαυτό του σε υποψηφιότητα". 


"Εμάς το σπιτικό μας έκλεισε, η χαρά χάθηκε, ο στόχος ζωής χάθηκε. Πολλοί από εμάς έχουν και άλλα παιδιά αλλά η ζωή δεν είναι ίδια για κανέναν από εμάς και είναι πολύ επώδυνο".


"Είναι τόσο απροκάλυπτες οι παραβάσεις και οι παραλείψεις που δεν χρειαζόταν η εξεταστική επιτροπή. Έπρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπούνε φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες. Πολλές φορές αυτά που άκουσα στην εξεταστική επιτροπή με έκαναν να ντρέπομαι. Με έκαναν να θέλω να αλλάξω χώρα".


"Μιλάμε για δολοφόνους που έκλεισαν τα σπίτια μας. Είπα τις αμφιβολίες και τους φόβους μου. Η προϊστορία αυτών των εξεταστικών επιτροπών δείχνει ότι δεν καταλήγει κάπου. Αλλά εδώ μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Και η κοινωνία είναι δίπλα γιατί οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μπει στο τρένο και το παιδί τους ή το εγγόνι τους θα μπορούσε να βρίσκεται σ’ αυτό το δρομολόγιο. Φωνάζω σ’ αυτούς τους βουλευτές που δεν μπορούν να φανταστούν το μέγεθος της εγκατάλειψης του συρμού. Σ’ αυτό το έγκλημα, στο οποίο συμμετείχε η ΕΡΓΟΣΕ, η Hellenic Train, η ΡΑΣ, ο υπουργός και θα βάλω και τον πρωθυπουργό που υποτίθεται ήλεγχαν την ασφαλή μεταφορά αυτών των ανθρώπων, δεν έκαναν τίποτα. Πιο εύκολη υπόθεση για ένα σοβαρό κράτος στην απόδοση ευθυνών δεν υπάρχει. Είναι ξεκάθαρο. Τίποτα δεν λειτουργούσε σωστά. Από κανέναν φορέα".


"Η Hellenic Train έπρεπε να είναι με αυτόφωρο μέσα, το πρώτο δεύτερο 24ωρο. Η Hellenic Train δεν έχει κληθεί ακόμη για απολογία. Σήμερα εκλήθη από την εξεταστική επιτροπή. Ο ανακριτής δεν την έχει καλέσει ακόμα σε απολογία. Καταλαβαίνετε τι ζούμε;".


"Αμφιβάλω για το εάν η εξεταστική επιτροπή θα μπορέσει να συμβάλλει στο να αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος μια υπόθεση, όπου οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος και καταλήγουν σε διευθυντές και προέδρους σημαντικών θέσεων με άμεση επαφή και συνεργασία με το υπουργείο. Εσείς συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Θα θέλατε εγώ στον γιατρό που έκανε κακό στο παιδί σας να πάω και να τον στηρίξω; Είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Είναι αλλιώτικοι για τους υπουργούς; Τι γίνεται τελικά σ’ αυτό το κράτος;".


"Το θέμα άρσης της ασυλίας δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις; Αυτός ο υπουργός δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμη των θυμάτων και για μας, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει. Μα θέλει αρετή η πολιτική και ήθος η ανάληψη ευθυνών".


"Βγήκε ο πρωθυπουργός προσπαθώντας νομίζω να κλάψει, να δείξει συγκινημένος… Θυμάμαι που ζήτησε και συγγνώμη. Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον στο διάδρομο, όχι όταν του σκοτώνεις το παιδί. Και μιλάω τόσο αυστηρά γιατί γνώριζε".


"Η κατεστραμμένη τηλεδιοίκηση της Λάρισας που τοποθετήθηκε μετά από έξι μήνες επαναλειτουργίας του συρμού κόστισε 200.000 ευρώ σε αντιδιαστολή με το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος, που κόστισε 650.000 ευρώ και εγκρίθηκε σε 15 ημέρες. Αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία. Οι δικαστικοί που ερευνούσαν το δυστύχημα δεν είχαν πάει στην περιοχή. Θεωρώ ότι γινόταν μία παράνομη μεταφορά και γι’ αυτό έγινε αλλοίωση του τόπου του συμβάντος. Υπάρχει συγκάλυψη και κενά στην έρευνα. Μάλιστα, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μου είπε πως προχώρησε στο μπάζωμα της τραγωδίας μετά από εντολή υπουργών και του πρωθυπουργού".


"Ενδιαφέρει, άραγε, την εξεταστική επιτροπή η ογκωδέστατη και πλήρης έρευνα των Ευρωπαίων, που κατέληξε σε βαρύτατες κατηγορίες και υπόνοιες για πολιτικές ευθύνες;".


"Η αδειοδότηση της ΡΑΣ και της επικεφαλής της κ. Ιωάννας Τσιαπαρίκου στέρησε και την τελευταία ελπίδα για ζωή αυτών των ανθρώπων. Εκείνη… τα παιδιά της δεν θα τα έβαζε μέσα στο τρένο. Και εμείς το ίδιο, κ. Τσιαπαρίκου. Δεν θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο εάν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Δεν ξέραμε. Εσείς όμως γνωρίζατε. Όπως ήξερε καλά και όλη η πολιτική ηγεσία και ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ και η Hellenic Train. Ξέρατε, αλλά ρισκάρατε με τα δικά μας παιδιά… Και χρόνια ολόκληρα επιτρέπατε να ταξιδεύει τόσος κόσμος, παίρνοντας εσείς το ρίσκο και αφήνοντας στους επιβάτες τον κίνδυνο. Εμπιστευόμασταν τη ΡΑΣ, ότι ελέγχατε την ασφαλή μετακίνηση των ταξιδευτών. Όπως εμπιστευόμασταν και την Hellenic Train που διαφήμιζε την ασφάλεια των τρένων δείχνοντας… την τηλεδιοίκηση της Ιταλίας. Όπως εμπιστευόμασταν τον υπουργό που διαβεβαίωνε αγανακτισμένα εσάς και εμάς, ότι όλα λειτουργούν άψογα. Τους πιστεύαμε. Και τον υπουργό πιστέψαμε. Γιατί για μας τους πολίτες εσείς είστε τα αυτιά και τα μάτια μας. Και σας εμπιστευόμαστε ότι θα μας εξασφαλίσετε το ζην. Γι’ αυτό και ζητάμε από εσάς, μάλλον απαιτούμε, την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία… Δεν θα δεχτούμε τίποτα κατώτερο".


Σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 είχα ξεκάθαρα τοποθετηθεί στην ανάρτησή μου Τέμπη 2023… Μια προαναγγελθείσα τραγωδία. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά εξακολουθώ να ντρέπομαι για την πατρίδα μου…

Προφανώς και δεν θα σχολιάσω τίποτα για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την επιστολική ψήφο, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για την Εκκλησία, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μπροστά στα όσα είπε η Κυρία Μαρία Καρυστιανού όλα αυτά μοιάζουν ανάξια σχολιασμού και άνευ σημασίας…

Θα σχολιάσω, όμως, τη θλιβερή τοποθέτηση του δημοσιογράφου κ. Χρήστου Κώνστα που επιχείρησε να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στα όσα συγκλονιστικά είπε η Κυρία Καρυστιανού στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής: "Θέλω να πιστεύω, με όλη μου την καρδιά, πως δεν θα δω υποψήφια αυτή τη γυναίκα με κάποιο κόμμα", αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες και τα όσα λέει ίσως και κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες… Μάλιστα!

Αγαπητέ κ. Κώνστα, μακάρι να πολιτευτεί η Κυρία Μαρία Καρυστιανού. Μακάρι να συμμετάσχει σε εκλόγιμη θέση σε ψηφοδέλτιο επικρατείας, μακάρι να συμμετάσχει σε εκλόγιμη θέση για την Ευρωβουλή, μακάρι ακόμη να ηγηθεί κάποιου κομματικού σχηματισμού, μακάρι να γίνει Πρωθυπουργός, μακάρι να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ξέρετε γιατί αγαπητέ κ. Κώνστα; Γιατί είναι η φωνή των 57 νεκρών και τον 180 τραυματιών του εγκλήματος των Τεμπών, γιατί αξίζει να είναι η φωνή όλων των Ελλήνων… Γιατί βαρεθήκαμε όλους τους μέτριους που διαφεντεύουν τις τύχες μας, αγαπητέ μου!


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Βίντεο | Ολόκληρη η συγκλονιστική κατάθεση της Κυρίας Μαρίας Καρυστιανού