Σ.Φ.Ρ. - Αντώνης Φωστιέρης - Ποιητική Συλλογή

Εισήγηση : Δώρα Κάσσα Παπαδοπούλου

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ροδόπης θέλω να καλωσορίσω πρώτα εσάς, τους συμπολίτες και τους συναδέλφους μας, που δε βολεύεσθε με τις τηλεοπτικές οθόνες, που υπερβαίνετε την κυριακάτικη νωχέλεια και ραθυμία και ακολουθείτε την εναλλακτική πρόταση της συνάντησης με έναν ποιητή.
- Χαίρομαι που αψηφίσατε βλέμματα και κουβέντες απορίας ή και αποδοκιμασίας για την επιλογή σας και πραγματοποιήσατε μια μικρή ρήξη.
- Ο πολιτισμός, άλλωστε, έχει ανάγκη από ρήξεις, μικρές και μεγάλες, για να ελευθερώσει το δυναμικό του :
δημιουργούς εμπνευσμένους, μη συγκατανεύοντες, μη κομματόφρονες, μη κρατικοδίαιτους,
και δέκτες ευαίσθητους, μη κατευθυνόμενους, μη ομογενοποιημένους.
- Ο πολιτισμός έχει ανάγκη από την εύφλεκτη σύμμειξη της ενέργειας του κοινού με το πρωτογενές έργο του δημιουργού.
- Το έργο του δημιουργού σήμερα είναι η ‘’Πολύτιμη Λήθη’’. Ποια λησμονιά, άραγε, είναι τόσο λυτρωτική, ώστε ευθέως να την καταξιώνει ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης;
- Κάποιες απαντήσεις θα δοθούν σε λίγο από τους εισηγητές και ίσως απ’ τον ίδιο τον ποιητή, αν και αξία θα έχει η εξατομικευμένη, ενδόμυχη και ίσως ανομολόγητη τοποθέτηση του καθενός.
- Τέλος, θα ήθελα να καλωσορίσω τον ποιητή στην πόλη μας.
Χαίρομαι που είναι παρών, που θα παρουσιάσει το έργο του άμεσα.
Χαίρομαι που η τέχνη του δε διαμεσολαβείται.
- Και το σπουδαιότερο, χαίρομαι που ένας νέος ποιητής θα διαρρήξει το ερμητικά κλειστό στη σύγχρονη κοινωνία και τέχνη δημόσιο σχολείο και θα διδάξει στο 2ο και 3ο Ενιαίο Λύκειο ένα ποίημά του, ανθολογημένο στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ’ τάξης.