Roberto Zucco - Θεατρική παράσταση



















Ο Roberto Succo (1962 - 1988) τον Απρίλιο του 1981, μόλις στα 19 του χρόνια, χάνει την ψυχή του και οδηγείται σε φοβερά εγκλήματα χωρίς κίνητρο. Δολοφονεί τους γονείς του αλλά σύντομα συλλαμβάνεται και εγκλείεται στο Δικαστικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Reggio Emilia. Εκεί είναι υπόδειγμα κρατουμένου. Καταφέρνει να ολοκληρώσει τις σπουδές του και δείχνει να έχει ισορροπήσει το μυαλό του σε τέτοιο βαθμό ώστε να τον βλέπουν θετικά οι γιατροί και οι ψυχίατροι. Όμως, το 1986, μετά από πέντε χρόνια παραμονής του στο Νοσοκομείο σε μία από τις άδειές του καταφέρνει να δραπετεύσει. Τα ίχνη του χάνονται αλλά ο ίδιος συνεχίζει τα εγκλήματά του σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Ύστερα από δύο χρόνια (1988), συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή. Το άγρια "χαρισματικό" αγόρι, που ο Bernard - Marie Koltės περιγράφει ως σύμβολο των άπορων και των αδικημένων, τελικά αυτοκτονεί την ίδια χρονιά στη φυλακή. 
Ο Γάλλος συγγραφέας Bernard - Marie Koltės (1948 – 1989), εμπνέεται από τη δράση του Roberto Succo και στο δικό του έργο μας παρουσιάζει την πορεία του δικού του ήρωα, με το όνομα Roberto Zucco, από τη στιγμή της απόδρασής του μέχρι την εκ νέου σύλληψή του και τελικά την αυτοκτονία του.
Χωρίς να κάνει ιστορικό απολογισμό των γεγονότων και γράφοντας με ασυμβίβαστη ειλικρίνεια  ολοκληρώνει ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, που μας βάζει σε σκέψεις για το αν οι βίαιες τάσεις που χαρακτηρίζουν τον Roberto Zucco τελικά υπάρχουν μέσα σε όλους μας. Στο έργο αυτό, που αποτελεί μια τοιχογραφία της σύγχρονης εποχής, με κακούς γονείς παγιδευμένους στην έλλειψη συναισθημάτων, το νόημα του θανάτου παύει να είναι ανεξιχνίαστο και το νόημα της ζωής γίνεται αδιάφορο, ενώ η σύγχυση, ο φόβος και το δίπολο του έρωτα και του θανάτου είναι συνεχώς παρόντα.
Η θεατρική παράσταση στη σκηνή του BlackBox (Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη), τον Ιανουάριο του 2016, θέτει ερωτήματα σχετικά με την κυρίαρχη ηθική, με τη φύση του ανθρώπου, τα ένστικτά του και προπαντός τη βία. Παρακολουθεί την πορεία μιας μονάδας μέσα στο όλο, του ατόμου μέσα στην κοινωνία, και ταυτόχρονα την αναπόφευκτη διαδρομή της ζωής προς το θάνατο.


Συντελεστές 

Σκηνοθεσία : Μανώλης Καραγιαννόπουλος - Δραγώγιας

Δραματουργική ανάλυση : 

Εμμανουέλα Κοντογιώργου
Ματίνα Παγουλάτου
Γρηγόρης Χατζηλαμπρινός

Μουσική σύνθεση : Θάνος Σαρίγγελος

Σκηνογραφία : Χρύσα Γκούμα

Φωτισμοί : Μπάμπης Γκαμπεντάβα

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)

Χρύσα Γκούμα
Αλεξάνδρα Ιγνατίδου
Δανάη Κλάδη
Εμμανουέλα Κοντογιώργου
Ελένη Μαβίδου
Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος
Χρήστος Παπαδόπουλος
Νίκος Ράμμος


Παραστάσεις

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016

Ημέρες και ώρες
Παρασκευή και Σάββατο στις 23:00, Κυριακή στις 21:00

Πληροφορίες - κρατήσεις : 2310829254

Εισιτήρια : 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση Εισιτηρίων : www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του BlackBox

Ώρες ταμείου : Τετάρτη - Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00


BlackBox

"Οι χώροι έχουν μνήμη και ταυτότητα. Η μετατροπή τους σε κάτι άλλο από αυτό για το οποίο προορίστηκαν δημιουργεί μια θλίψη. Πόσο μάλλον όταν ένας χώρος τέχνης και πολιτισμού μετατρέπεται σε σούπερ μάρκετ, έναν χώρο - εκπρόσωπο μιας καταναλωτικής κουλτούρας. Ο πρώην κινηματογράφος Metropolitan είναι μια τέτοια περίπτωση.
Αναζητώντας το χώρο που θα στεγάσει το νέο μου όραμα έπεσα πάνω του. Το BlackBox είναι το αποτέλεσμα αυτής της καθοριστικής συνάντησης, καθώς με προκαλούσε να τον επαναφέρω στη ζωή και έβλεπα τη δυνατότητα του να ανταποκριθεί στις δικές μου απαιτήσεις. Το BlackBox είναι ένας χώρος ανοιχτός σε προτάσεις, ευέλικτος, μακριά από "κουτάκια" και τυποποιήσεις, έτοιμος για προκλήσεις και "συγκατοικήσεις". Ένας σύγχρονος χώρος που θα συλλέξει τις δυνάμεις και θα τους δώσει ώθηση, μια απάντηση στους καιρούς μας."

Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη
Tηλ. : 2310829254


Επικοινωνία

Art Minds
Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου
Τηλ. : 6972294695

"Μετά από μία πορεία και εμπειρία χρόνων στο χώρο του θεάτρου κυρίως, το οποίο υπηρέτησα από διάφορες θέσεις, είτε ως ηθοποιός είτε ως οργάνωση παραγωγής, αποφάσισα ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να προσφέρω ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών σε όσους θέλουν και μπορούν να παρουσιάσουν κάτι στο ευρύτερο κοινό, αλλά θεωρούν τα οργανωτικά ζητήματα βουνό απροσπέλαστο.
Με ένα επιτελείο εκλεκτών συνεργατών προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε ανάγκη και να λύσουμε όποιο ζήτημα προκύψει, ώστε οι δημιουργοί να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στο καλλιτεχνικό τους έργο.
Κάπως έτσι προέκυψε η δημιουργία του γραφείου οργάνωσης παραγωγής και προώθησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Art Minds. Με ένα επιτελείο εκλεκτών συνεργατών προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε ανάγκη και να λύσουμε όποιο ζήτημα προκύψει, ώστε οι δημιουργοί να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στο καλλιτεχνικό τους έργο."
Γιάννης Γκουντάρας, Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2009

F : https://www.facebook.com/ArtMindsThess


Κριτική της παράστασης 

Πηγή : http://www.lavart.gr/ilios-pano-apo-ton-romperto-tsouko/