Π.Κ.Ρ. - Αφήγηση παραμυθιών























…Μια φορά κι έναν καιρό ήταν έξι παιδιά. Ζούσαν σε μέρη διαφορετικά κι άκουγε το καθένα αλλιώτικα παραμύθια. Όταν μεγάλωσαν, έγιναν εκπαιδευτικοί και συναντήθηκαν τυχαία σε μια κατασκήνωση παραμυθιού στη Ζάκυνθο. Άκουσαν πολλά λαϊκά παραμύθια από τον παραμυθά Δημήτρη Αβούρη κι έγραψαν και δικά τους.  Έκαναν και μια ομάδα που την είπαν "ΠαραμυθοΘράκες".  Κι άρχισαν να λένε παραδοσιακά παραμύθια για μικρούς μα και για μεγάλους…  

- Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στις 6.00 μ.μ. συνεχίζουμε τις αφηγήσεις παραμυθιών στην Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 39, Κομοτηνή 69132, δίπλα στο 3ο Λύκειο). 

Ελάτε κι εσείς να τα ακούσετε, να συμμετάσχετε κι ας γίνει το παραμύθι αφορμή να ζήσουμε όλοι καλύτερα!
Τα παραμύθια που διαλέξαμε για την αφήγησή μας είναι τα παρακάτω :
Το αγόρι και το ψάρι
Ο ποντικός και η θυγατέρα του
Σεβασμός στους γέροντες
Ο μικρός βλάκας
Οι τρεις συμβουλές
Η μερμήγκω
Ο ήλιος και το φεγγάρι 






















- Η προφορική αφήγηση συνδέεται με την κοινωνικότητα των ανθρώπων, όταν τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να διηγηθούν τις εμπειρίες της ημέρας. Η αφήγηση είναι παλιά όσο ο λόγος. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης.
Η προφορική αφήγηση αποτελεί τον πυρήνα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (World Storytelling Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης "Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων", που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991. Η ιδέα βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και από το 2005 απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα.
Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010.