Π.Κ.Ρ. - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
21 του Μάρτη 2017
Προλογικό Σημείωμα : Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου, Φιλόλογος
"Αγαπητοί φίλοι,
Πέρασαν ήδη 7 χρόνια από τότε που ο Φιλόλογος και φίλος Σπύρος Κιοσσές είχε τη λαμπρή ιδέα να τιμάμε εδώ, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης, την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, κάθε χρόνο, στις 21 του Μάρτη, στην εαρινή ισημερία, που σηματοδοτεί και τον ερχομό της Άνοιξης.
Αρχή της Άνοιξης, λοιπόν, σήμερα γι’ αυτό και μεις ανοίγουμε τις ψυχές μας για να βάλουμε μέσα μας ανθρώπινες φωνές, αφήνοντας κατά μέρος τον δύστροπο εγωϊσμό μας και προσεγγίζοντας τη διαφορετικότητα του άλλου με διάθεση κατανόησης, ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.
Ο Άλλος, όσο διαφορετικός κι αν είναι από μας - και εδώ η ποικιλία των κριτηρίων που προσδιορίζουν τη διαφορετικότητα είναι ατελείωτη - αξίζει τον σεβασμό μας, την ισότιμη μεταχείριση από τους νόμους της πολιτείας και την αναγνώριση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του.
Επειδή στις μέρες μας η αποδοκιμασία της Ετερότητας - ιδιαίτερα στο πρόσωπο των προσφύγων και των μεταναστών - έχει πάρει σοβαρότατες διαστάσεις και μάλιστα στον ευρωπαϊκό χώρο και το χειρότερο μετατράπηκε σε πολιτικές εκφραζόμενες τόσο από νεοφασιστικά πολιτικά μορφώματα όσο και από νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις, η δε ψήφος των λαών προς αυτές τις διχαστικές πολιτικές βαφτίστηκε από το μιντιακό σύστημα ως "αντισυστημική" οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ως άνθρωποι στις καθημερινές μας σχέσεις και ως πολίτες στις πολιτικές μας επιλογές.
Ιδέες και πολιτικές που προσπαθούν να εμπεδώσουν στις συνειδήσεις τον αποκλεισμό, την απόρριψη, τη μισαλλοδοξία, την εμπάθεια, το μίσος μεταξύ των ανθρώπινων ομάδων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη συνοχή των κοινωνιών γι’ αυτό και καταδικαστέες. Και αργά ή γρήγορα οδηγούν σε συγκρούσεις κοινωνικές ακόμη και πολεμικές, ενώ οι θύτες και τα θύματά τους μπορούν να εναλλάσσονται ανάλογα με τις ιστορικές συγκυρίες.
Ορμώμενοι, λοιπόν, μόνο από μια κατάφαση προς την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και βασιζόμενοι στη βεβαιότητα ότι κάθε διαφορετικότητα, ατομική ή συλλογική, εμπλουτίζει και ανανεώνει την κοινωνία και ενισχύει την αντοχή του κοινωνικού ιστού, ας αγωνιζόμαστε συνεχώς για το αγαθό της ζωής, για την αξιοπρέπειά μας και για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις."

Περιγραφή της εκδήλωσης

Η βραδιά ποίησης άρχισε με δύο βίντεο και ένα τραγούδι.
Το δεκάλεπτο βίντεο μας θύμισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προάσπισή τους δεν είναι καθόλου αυτονόητα αλλά προϋποθέτουν αγώνα και μόνον αγώνα.
Το βίντεο αυτό μπορείτε να το δείτε εδώ
Το πεντάλεπτο βίντεο ήταν ένα μελοποιημένο ποίημα του συντοπίτη μας Γιατρού και Ποιητή Χασάν Αμέτ, που διαπίστωνε πόσο δύσκολο είναι να είμαστε αληθινοί άνθρωποι. Το απέδιδαν ο Χασάν Αμέτ και η Εύη Τσιρίδου.
Και το βίντεο αυτό μπορείτε να το δείτε εδώ
Το τραγούδι Imagine των Beatles, που απέδωσαν ο Κώστας Μάμμος - Κιθάρα, Φωνή και η Ινώ Παπαδοπούλου - Πιάνο, Φωνή είναι ένας ύμνος κατά των διακρίσεων.

Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης ποιήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα διάβασαν: 
- Ο Νίκος Φακιρίδης (Λουί Αραγκόν)
- Ο Χασάν Αμέτ (δικό του με τίτλο "Να η λύση")
- Η Γωγώ Φακιρίδου (Πάμπλο Νερούδα)
- Η Σεφαάτ Αμέτ (δικό της με τίτλο "Η Διαφορετικότητα")
- Η Έλπη Μπλεκάτση (Μπέρτολτ Μπρεχτ και Νίκο Εγγονόπουλο)
- Η Καίτη Σταμπόλη (Γιάννη Αγγελάκα)
- Ο Χαλήλ Μουσταφά διάβασε ένα δικό του ποίημα με θέμα την Ειρήνη και τραγούδησε το "Σαν τον Κερέμ" σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.

Στη δεύτερη ενότητα ποιήματα για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους διάβασαν :
- Η Φισούν Σούκα (δικό της με τίτλο "Τα παιδιά μας")
- Η Αναστασία Μποζατζίδου (Τάκη Σινόπουλο και Ανώνυμο)
- Η Αναστασία Μπάρδη "Όταν γεννιέμαι είμαι μαύρος"
- Η Ινώ Παπαδοπούλου έπαιξε Πιάνο και τραγούδησε το τραγούδι "Κομμένα φτερά" των Τσίρκα - Ευαγγελάτου και ο Αλέξιος Ξενίας διάβασε το δικό του ποίημα με τίτλο "Θυμήσου"
- Η Νάγια Δαλακούρα διάβασε Νικηφόρο Βρεττάκο "Διεθνής Παιδούπολη Πεσταλότζι"
- Ο Σπύρος Κιοσσές διάβασε Χάρη Μιχαλόπουλο "Στο Μουσείο"
- Ο Κώστας Μαυρίδης και η Ιωάννα Κάζη διάβασαν τρία ποιήματα του Άγγλου Σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες.
- Η Ελένη Μελανοφθαλμίδου έπαιξε Κιθάρα και τραγούδησε το τραγούδι "Τα παιδιά που χάθηκαν" του Διονύση Σαββόπουλου.

Στην τρίτη ενότητα με τίτλο "Η Ποίηση εξανθρωπίζει" διάβασαν :
- Η Νατάσα Λιβεριάδου Γιάννη Ρίτσο
- Ο Ανδρέας Λύκος Τίτο Πατρίκιο
- Η Ρούλα Ιγγλέζου Κωνσταντίνο Καβάφη
- Ο Τζεμ Εσκιτζόγλου δικό του ποίημα
- Ο Νίκος Πεστηλματζής δικό του ποίημα
- Ο Κώστας Καραμανώλης δικό του ποίημα
- Ο Γιάννης Λυγγερούδης δικό του ποίημα

Ο Επίλογος έγινε με δύο ρεμπέτικα τραγούδια και ένα τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα.  
- "Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου" των Περιστέρη - Μάτσα, που ερμήνευσαν ο Νίκος Βερβερίδης, Μπουζούκι - Φωνή και ο Κώστας Μάμμος, Κιθάρα.
- "Θέλω σπίτι και λεφτά" των Παγιουμτζή - Περπινιάδη, που ερμήνευσαν ο Κώστας Μάμμος, Κιθάρα - Φωνή και ο Νίκος Βερβερίδης, Μπουζούκι - Φωνή.
Οι ρεμπέτες στην εποχή τους λόγω της διαφορετικότητάς τους στον τρόπο ζωής και στην καλλιτεχνική τους έκφραση έγιναν αποδέκτες πολλών διακρίσεων. Την καλλιτεχνική τους αξία την αποκατέστησε ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις και σήμερα τα τραγούδια τους αποτελούν ζωντανό στοιχείο της πολιτισμικής μας παράδοσης και ταυτότητας.
"Ροζ" του Γιάννη Μηλιώκα, που ερμήνευσαν η Ινώ Παπαδοπούλου Πιάνο - Φωνή και ο Κώστας Μάμμος, Κιθάρα - Φωνή.
Η τελευταία επιλογή τονίζει με χιούμορ ότι και η συμβίωση κάθε ζευγαριού βασίζεται στην αμοιβαία αποδοχή της διαφορετικότητάς τους.

Το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης ευχαριστεί από καρδιάς όλους εσάς που τιμήσατε με τη συμμετοχή και με την παρουσία σας τη βραδιά Ποίησης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι διαθέτετε ευαισθησία και ανθρωπιά.

Φωτογραφίες 
















Βίντεο (μικρά αποσπάσματα)