Μια βάφτιση…ανθρωπογεωγραφία

Το βαρομετρικό χαμηλό της "Νεφέλης" ήταν ακόμη στην αρχή του. Έτσι, το πρωϊνό της Κυριακής, 24 του Ιούνη 2018, που έγινε η βάφτιση του εγγονού μας, ήταν δροσερό και φωτεινό και ομόρφυνε τα χρώματα του κήπου και της μικρής εκκλησιάς του Αγίου Τρύφωνα της γειτονιάς μας. 
Πιο πολύ, ωστόσο, η μέρα ομόρφυνε και έλαμπε από τα αγαπημένα πρόσωπα των ανθρώπων μας που ήταν κοντά μας, για να μοιραστούν τη δική μας χαρά.
Ο εγγονός μας από τη φύση του ήρεμος και κοινωνικός πήγαινε από αγκαλιά σε αγκαλιά, μέχρι που αποκοιμήθηκε στο διαχρονικό, σίγουρο και οικείο καταφύγιο που λέγεται γιαγιά Δώρα. Κοιμόταν και σε όλη την κατήχησή του στην αγκαλιά του Θείου και Νονού του Χρήστου και στην αγκαλιά της Θείας και Νονάς του Μαριάννας.

Η ηρεμία του μωρού και η εμπιστοσύνη που έδειξε στους Νονούς του πέρασαν αυτόματα και σε μας. Μας ηρέμησε όλους και κυρίως έδιωξε τη μικρή αγωνία των γονιών του για την εξέλιξη του μυστηρίου. Και όλα κύλησαν γλυκά και όμορφα, εφόσον ξύπνησε από τα χάδια της μαμάς Ινώς και του μπαμπά Θοδωρή, της αδελφούλας Άννας και των μικρών του φίλων που τον περιστοίχιζαν, καθώς του έβγαζαν ένα - ένα του ρουχάκια του, για να βαφτιστεί.

Και βαφτίστηκε, χωρίς σχεδόν να ακουστεί η φωνούλα του, εκτός από τη στιγμή που κύλησε λίγο λαδάκι στα ματάκια του. Το μωρό μας ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το απολάμβανε. Με ηρεμία, μικρή απορία και έκπληξη παρατηρούσε τα νέα πρόσωπα και πράγματα, τις νέες διαδικασίες και σχέσεις ζωής.

Και εμείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες - Χρήστος (διπλά χαρούμενος, εφόσον ο μικρός θα έπαιρνε το δικό του όνομα) και Άννα, Αλέξανδρος και Δώρα - αναλογιζόμασταν ότι μια βάφτιση, εκτός από μυστήριο που μεταγγίζει τη θεία χάρη στο μωρό και το εντάσσει στο ευρύτερο σύνολο των οικείων του, είναι και μια συνάντηση τριών γενεών και μια ευκαιρία για να κάνουμε την προσωπική μας ανθρωπογεωγραφία.


Η Αννούλα μας ήταν στα καλύτερά της, εφόσον υποδεχόταν τους φίλους της που υπεραγαπά (Κατερίνα, Αντώνη, Θανάση, Αλεξάνδρα, Ιωάννα, Μαριλένα, Αρσένη, Κωνσταντίνο, Δημήτρη, Στέφανο, Ζωή, Δέσποινα, Μαρία, Άγγελο, Γιώργο, Παρασκευά, Παύλο, Μαριέττα, Εβελίνα). Εξάλλου, είχε και το γενικό πρόσταγμα στο παιχνίδι, στις μπομπονιέρες και στα κεράσματα, πράγμα που είναι ίδιο του χαρακτήρα της. 

Η Ινώ και ο Θοδωρής συνεργάστηκαν άψογα στην προετοιμασία του μωρού για τη βάφτιση.  Είχαν κοντά τους τους φίλους και τους συναδέλφους τους, τα ξαδέλφια και τα αδέλφια τους, Νονούς πλέον του μικρού Χρήστου, όλα αυτά τα πρόσωπα που στέκονται δίπλα τους στα προβλήματα και στις χαρές τους εδώ και πολλά χρόνια. Αληθινή ευλογία!

Τι να πούμε για τους Νονούς! Άψογοι στα καθήκοντά τους. Έδειχναν αφειδώλευτα την αγάπη και την ευθύνη τους. Η Μαριάννα Μπόλωση - Κωνσταντίνου είχε τη χάρη και την αρχοντιά που έβγαλε πρόσφατα και στον ξεχωριστό γάμο της. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είχε την άνεση και την έμφυτη θεατρικότητα του χαρακτήρα του, εφόσον βίωνε ακόμη έναν ρόλο ζωής.

Τα ξαδέλφια από την Ήπειρο, ο Δημήτρης και η Κωνσταντίνα, που έκαναν 600 χιλιόμετρα για να έλθουν στη βάφτιση, έλαμπαν από χαρά παρά την εύλογη κόπωσή τους, ενώ ο μικρός τους γιος Θανάσης φρόντισε να ενταχθεί αμέσως στη φασαριόζικη παρέα των μικρών Κομοτηναίων. Μαζί τους και η Χρυσούλα, το ίδιο όμορφη όπως και όταν έσερνε τον χορό με Ηπειρώτικη χάρη στον προ δεκαετίας γάμο του Θοδωρή και της Ινώς. Ως εκ τούτου δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη η λαμπερή παρουσία της κόρης της Φωτεινής (πεντάχρονο παρανυφάκι στον γάμο), που φώτισε τον χώρο με την αγγελική ομορφιά των δεκαπέντε πλέον χρόνων της. 
Εξίσου πολλά χιλιόμετρα έκανε, εφόσον ήλθε αυθημερόν από τη Βέροια, και ο Παναγιώτης, φίλος παιδικός της μαμάς Ινώς, μπαμπάς υπεύθυνος και ο ίδιος του μικρού Θεοφάνη. 

Τέλος, εμείς οι μεγαλύτεροι απολαμβάναμε τις δύο γενιές των αγαπημένων μας - τα παιδιά και τα εγγόνια μας - αλλά και όλους τους φίλους και τους συγγενείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους με αγάπη περισσή και περισσή απορία. Με αφορμή τη βάφτιση του μικρού Χρήστου αναρωτιόμασταν πότε πέρασαν, στ’ αλήθεια, τόσα χρόνια και πότε φτάσαμε στο μεταίχμιο ενός μικρού απολογισμού ζωής. Ας είναι γεροί, ευτυχισμένοι και ευλογημένοι όλοι τους!

Σημείωση : 

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται από τη βάφτιση δεν περιλαμβάνουν προσωπικές  στιγμές της οικογένειας του Θοδωρή και της Ινώς κατόπιν δικής τους επιθυμίας, την οποία σεβάστηκε στο ακέραιο το TimeLineAlex.
Με την υπεύθυνη αυτή στάση τους παροτρύνουν και τους άλλους γονείς, ώστε να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση ανήλικων παιδιών στον πάντα απρόβλεπτο και ενδεχομένως επικίνδυνο κυβερνοχώρο.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

......................................................


Φωτογραφίες