The Championships, Wimbledon 2018

2018. Χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (14 Ιουνίου 2018 έως 15 Ιουλίου 2018). Και εσύ κάθεσαι και γράφεις για το Wimbledon 2018, ενώ πλησιάζουμε προς τον μεγάλο τελικό της Κυριακής 15 Ιουλίου 2018 ανάμεσα στη Γαλλία και την Κροατία (παρεμπιπτόντως, η πιο κυνική και αποτελεσματική Γαλλία και αφού πέτυχε το δεύτερό της γκολ με ένα πολύ αυστηρό πέναλτι νίκησε την πιο ελκυστική στο χόρτο και εξαιρετικά ανταγωνιστική Κροατία με 4-2 και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018);
Ναι, βέβαια, γιατί :
- Για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δεν μπόρεσα να ταυτιστώ με κάποια Εθνική ομάδα. Αυτό οφείλεται, στο ότι απουσίαζαν ταυτόχρονα η Ελλάδα αλλά και οι άλλες δύο Εθνικές ομάδες, που συνήθως προτιμούσα τα προηγούμενα χρόνια, με πρώτη την Ιταλία και δεύτερη την Ολλανδία. Η Βραζιλία και η Αργεντινή, παρά την αναμφισβήτητη ποιότητά τους, γενικά απογοητεύουν όσες φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου γίνεται στην Ευρώπη...Το απέδειξαν και φέτος στη Ρωσία.





- Το Wimbledon διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του All England Club στο Wimbledon του Λονδίνου, από το 1877, και παίζεται σε εξωτερικά ανοιχτά γήπεδα με γρασίδι. Είναι το τρίτο από τα τέσσερα ετήσια τουρνουά Grand Slam μετά από το Australian Open, το Roland Garros και πριν από το US Open. Είναι το παλαιότερο από τα τέσσερα και θεωρείται ευρέως ότι είναι και το πιο διάσημο. Φέτος, άρχισε στις 2 Ιουλίου 2018 και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου 2018 και χρονικά συμπίπτει με το δεύτερο μισό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. 
Ουκ ολίγες φορές, λοιπόν, πιάστηκα να προτιμώ έναν αγώνα τένις που διεξαγόταν ταυτόχρονα με έναν αγώνα ποδοσφαίρου ακόμη και στη φάση των 16. Ανάμεσα στο Γαλλία - Ουρουγουάη και την εύκολη πρόκριση με 2-0 της Γαλλίας στα προημιτελικά προτίμησα ασφαλώς να δω τον Στέφανο Τσιτσιπά να κερδίζει με 3-0 τον Ιταλό Thomas Fabbiano, να γράφει ιστορία και να προκρίνεται στον 4ο Γύρο (φάση των 16) του Wimbledon 2018. Και δικαιώθηκα. Ο 19χρονος τενίστας είναι ο πρώτος Έλληνας στην Open Era που περνάει σε 4ο Γύρο ενός τουρνουά Grand Slam!



Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει στο Απλό Ανδρών μια πιθανή αναμέτρηση ανάμεσα στους τεράστιους Roger Federer (νικητής του Australian Open 2018) και Rafael Nadal (νικητής του Roland Garros 2018), που μπορούν να συναντηθούν μόνο στον μεγάλο τελικό. 
Στο Απλό Γυναικών και μετά από τους απρόσμενους αποκλεισμούς των περισσότερων τενιστριών από την πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, μένει να αποδειχθεί αν θα αντέξει σωματικά η σπουδαία Serena Williams μέχρι τον μεγάλο τελικό και αν σ’ αυτόν θα συναντήσει κάποια από τις Jelena Ostapenko (νικήτρια του Roland Garros 2017), Daria Kasatkina και Angelique Kerber, που θεωρητικά είναι οι επικρατέστερες.  

Το τουρνουά καλύπτεται τηλεοπτικά από τα κανάλια Novasports και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου 2018 με τον τελικό του απλού Ανδρών. Μια μέρα νωρίτερα θα γίνει ο τελικός του απλού Γυναικών.

Μέχρι σήμερα έχουμε συνοπτικά τα ακόλουθα αποτελέσματα :

Απλό Ανδρών και Γυναικών

Οι Έλληνες :

α. Η Μαρία Σάκκαρη δεν τα κατάφερε. Εμφανίστηκε πολύ κατώτερη του αναμενομένου και αποκλείστηκε στον 1ο Γύρο από την 19χρονη Αμερικανίδα Sofia Kenin με 2-1 σετ (6-4, 1-6, 6-1). 

β. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς απέκλεισε : 
- στον 1ο Γύρο τον Γάλλο Gregoire Barrere με 3-1 σετ (6-3, 6-4, 6-7, 7-5) 
- στον 2ο Γύρο τον Αμερικανό Jared Donaldson με 3-2 σετ (6-3, 6-2, 3-6, 4-6, 6-3)
- στον 3ο Γύρο τον Ιταλό Thomas Fabbiano με 3-0 σετ (6-2, 6-1, 6-4). 

Στον 4ο Γύρο αντιμετώπισε τον Αμερικανό John Isner.  

John IsnerΣτέφανος Τσιτσιπάς  3-0 (6-4, 7-6, 7-6)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε εξαρχής μια πολύ δύσκολη αποστολή στην προσπάθειά του να προκριθεί, για πρώτη φυσικά φορά στην καριέρα του, στα Προημιτελικά ενός τουρνουά Grand Slam. Ο ύψους 2.08 μέτρων Αμερικανός τενίστας John Isner με το δολοφονικό σερβίς στάθηκε αξεπέραστο εμπόδιο για τον Έλληνα τενίστα, που, όμως, εμφανίστηκε άκρως ανταγωνιστικός και απέδειξε ότι δίκαια θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του στον κόσμο.  
Στο πρώτο σετ έχασε για λίγο την αυτοσυγκέντρωσή του και με το σκορ στο 4-4 έκανε δύο συνεχόμενα διπλά λάθη στο σερβίς του, επιτρέποντας στον John Isner να σημειώσει το μοναδικό μπρέικ του αγώνα. Με το σκορ στο 5-4 υπέρ του ο έμπειρος Αμερικανός τενίστας σέρβιρε για το 6-4, κερδίζοντας σχετικά άνετα το πρώτο σετ. 


Το δεύτερο και το τρίτο σετ έκλεισαν στο 6-6 γκέιμ. Έτσι, οδηγήθηκαν και τα δύο στη διαδικασία του τάι μπρέικ με νικητή και στα δύο τον Αμερικανό και τον Στέφανο Τσιτσιπά να χάνει τις δικές του ευκαιρίες, κυρίως στο δεύτερο σετ, ώστε να ισοφαρίσει σε 1-1 και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το τρίτο σετ. Αυτό δεν έγινε, και το τελικό 3-0 σετ (6-4, 7-6, 7-6) ήλθε μάλλον φυσιολογικά.
Και οι δύο τενίστες είχαν εξαιρετικά ποσοστά στο σερβίς τους με τον John Isner να υπερέχει σε άσους (22 έναντι 18), σε επιτυχημένα πρώτα σερβίς (77% έναντι 60%), σε κερδισμένους πόντους από το πρώτο σερβίς (88% έναντι 80%), ενώ είχαν το ίδιο ποσοστό 61% σε κερδισμένους πόντους από το δεύτερο σερβίς.
Ο John Isner είχε μόλις τρεις ευκαιρίες για μπρέικ και εκμεταλλεύτηκε αυτή που του έδωσε το πρώτο σετ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε μόλις μία, στο τρίτο σετ, που πέρασε ανεκμετάλλευτη. 
Και μόνο που πέρασε στον 4ο Γύρο ενός τουρνουά Grand Slam και διεκδίκησε την πρόκρισή του στα Προημιτελικά είναι τεράστια επιτυχία για τον 19χρονο Στέφανο Τσιτσιπά και του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο σημερινός του αντίπαλος και Νο10 στην παγκόσμια κατάταξη John Isner έφτασε στα 33 του χρόνια για να προκριθεί στα Προημιτελικά του Wimbledon.  



Αίσθηση προκάλεσαν οι σχετικά πρόωροι αποκλεισμοί :

1ος Γύρος

Απλό Ανδρών : Borna Coric, Pablo Carreno Busta, Grigor Dimitrov, Dominic Thiem (με απόσυρση - φιναλίστ του Roland Garros 2018), Jack Sock, David Goffin, Marco Cecchinato.
Απλό Γυναικών : Μαρία Σάκκαρη, Maria Sharapova, Caroline Garcia, Sloane Stephens (νικήτρια του US Open 2017 και φιναλίστ του Roland Garros 2018), Elina Svitolina, Coco Vandeweghe,  Anastasija Sevastova.  

2ος Γύρος

Απλό Ανδρών : Marin Cilic (φιναλίστ του Australian Open 2018), Stan Wawrinka, Lucas Pouille, Denis Shapovalov, Diego Schwartzman. 
Απλό Γυναικών : Johanna Konta, Garbine Muguruza (νικήτρια του Wimbledon 2017), Agnieszka Radwanska, Caroline Wozniacki (νικήτρια του Australian Open 2018). 

3ος Γύρος

Απλό Ανδρών : Sam Querrey, Alexander Zverev, Fabio Fognini. 
Απλό Γυναικών : Simona Halep (νικήτρια του Roland Garros 2018 και φιναλίστ του Australian Open 2018), Elise Mertens, Anett Kontaveit, Ashleigh Barty, Carla Suarez Navarro, Venus Williams, Madison Keys.

4ος Γύρος

Απλό Ανδρών : -
Απλό Γυναικών : Karolina Pliskova

................................................................


Οι επόμενοι αγώνες :


Απλό Γυναικών


Προημιτελικά

Jelena Ostapenko - Dominika Cibulkova  2-0 (7-5, 6-4) 

Angelique Kerber - Daria Kasatkina  2-0 (6-3, 7-5)

Julia Goerges - Kiki Bertens  2-1 (3-6, 7-5, 6-1) 

Serena Williams - Camila Giorgi   2-1 (3-6, 6-3, 6-4)


Ημιτελικά 

Angelique Kerber - Jelena Ostapenko  2-0 (6-3, 6-3) 

Serena Williams - Julia Goerges   2-0 (6-2, 6-4)


Τελικός 

Angelique Kerber - Serena Williams   2-0 (6-3, 6-3) 


























Η 30χρονη Γερμανίδα Angelique Kerber, Νο10 στον κόσμο, χρειάστηκε μόλις 65’ για να ξεπεράσει το εμπόδιο της θρυλικής Αμερικανίδας με 2-0 (6-3, 6-3) σετ και να κατακτήσει τον τίτλο στο Λονδίνο για πρώτη φορά στην καριέρα της. 
Ήταν ένας υψηλού επιπέδου τελικός ανάμεσα σε δύο τενίστριες γεννημένες για μεγάλα ραντεβού. Η αριστερόχειρας Kerber έκανε επίδειξη των τρομερών αμυντικών ικανοτήτων της απέναντι στη Serena Williams, που δεν μπορούσε να κινηθεί με πολύ μεγάλη άνεση στον αγωνιστικό χώρο και δεν βρήκε τον τρόπο για να λυγίσει την πολύ σοβαρή και πειθαρχημένη αντίπαλό της. Δικαιότατη, λοιπόν, η επικράτηση της Kerber, που πλέον έχει στην κατοχή της ένα Australian Open (2016), ένα US Open (2016) και ένα Wimbledon. Είναι, μάλιστα, η πρώτη Γερμανίδα μετά τη Steffi Graf (1996), που σηκώνει το τρόπαιο στο Λονδίνο.
Η Serena, από την άλλη, δεν κατάφερε να κερδίσει τον 24ο Grand Slam τίτλο της, όμως ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει συμπληρωθεί καν ένας χρόνος από τη γέννηση της κορούλας της. Ήταν, πάντως, πολύ συγκινημένη μετά τη λήξη του αγώνα, όταν ανέφερε ότι έπαιξε για όλες τις μαμάδες αλλά δεν τα κατάφερε... Αναγνώρισε, βέβαια, την ανωτερότητα της Kerber, την οποία αγκάλιασε στο φινάλε της αναμέτρησης, περνώντας στην άλλη πλευρά του φιλέ.
Η Serena Williams ανεβαίνει από το Νο181 της παγκόσμιας κατάταξης στο Νο28, ενώ η  Angelique Kerber ανεβαίνει στο Νο4.
Οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί και στον τελικό του 2016, στο Wimbledon, όπου νικήτρια ήταν η Williams.































Απλό Ανδρών 

Προημιτελικά 


Kevin Anderson - Roger Federer  3-2 (2-6, 6-7, 7-5, 6-4, 13-11)

John Isner - Milos Raonic  3-1 (6-7, 7-6, 6-4, 6-3)

Novak Djokovic - Kei Nishikori   3-1 (6-3, 3-6, 6-2, 6-2)

Rafael Nadal - Juan Martin Del Potro   3-2 (7-5, 6-7, 4-6, 6-4, 6-4)



Ημιτελικά 

Kevin AndersonJohn Isner   3-2 (7-6, 6-7, 6-7, 6-4, 26-24)

Novak Djokovic - Rafael Nadal 3-2 (6-4, 3-6, 7-6, 3-6, 10-8)



Τελικός 

Novak Djokovic - Kevin Anderson  3-0 (6-2, 6-2, 7-6) 



























Ο Novak Djokovic ήταν επιβλητικός και επικράτησε πολύ εύκολα με 3-0 σετ (6-2, 6-2, 7-6) του εξουθενωμένου - από την διάρκειας 6.30 ωρών αναμέτρησή του με τον John Isner στον ημιτελικό - Kevin Anderson και κατέκτησε τον πρώτο του Grand Slam τίτλο - και 13ο συνολικά - μετά από δύο στείρα χρόνια. 
Τα δύο πρώτα σετ ήλθαν εύκολα για τον Σέρβο, ο οποίος φαινόταν και ήταν σαφώς πιο φρέσκος συγκριτικά με τον αντίπαλό του. Ο Νοτιοαφρικάνος δεν μπορούσε να σερβίρει καλά, και, ανεξάρτητα από την απόφασή του να μην προπονηθεί σήμερα, δεν ήταν ανταγωνιστικός. 
Το σερβίς του ήταν κακό και έτσι βρέθηκε γρήγορα πίσω στα σετ με 2-0. Μόνο στο τρίτο σετ ο Djokovic είδε τον Anderson να τον δυσκολεύει λίγο, αλλά και πάλι αφού κέρδισε και αυτό το σετ έφτασε άνετα στην κατάκτηση του τουρνουά.




































Αλέξανδρος Παπαδόπουλος