Η Θεατρική παράσταση "Οι εν τάφω" στη Βενετία

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου "Venice Open Stage", που στήνεται σε υπαίθρια σκηνή στο Campo San Sebastiano της Βενετίας, η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσίασε δραματοποιημένα αποσπάσματα από το αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη "Η ζωή εν τάφω" στις 10 και 11 Ιουλίου 2019.


Το Διεθνές Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου "Venice Open Stage" ξεκίνησε το 2012.  Πραγματοποιείται κάθε Καλοκαίρι με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Βενετίας IUAV (Università IUAV di Venezia). Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. συμμετέχει στο Φεστιβάλ από το 2015.

Το "Venice Open Stage" γεννήθηκε στα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας και επεκτάθηκε σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους της πόλης, ανανεώνοντας την αρχαία Βενετσιάνικη παράδοση του υπαίθριου Θεάτρου. Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια ως το κύριο Θεατρικό γεγονός του Βενετσιάνικου Καλοκαιριού με στόχο να επεκταθεί η σκηνή σε ολόκληρη τη μητροπολιτική πόλη, φέρνοντας γεγονότα στις Πλατείες της, με τη συμμετοχή των θεατών. Στη φετινή διοργάνωση της Βενετίας συμμετείχαν Θεατρικές Ομάδες από Πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Ελβετίας και της Ελλάδας.

Την παράσταση με τίτλο "Οι εν τάφω" (Those In The Tomb) σκηνοθέτησε με ευρηματικότητα και ευαισθησία η ηθοποιός Ευτυχία Σπυριδάκη. Μαζί της απόλυτα εναρμονισμένες με το έργο και τα μηνύματά του εργάστηκαν η Γεωργία Τσελεπή στον Φωτισμό και η Σεμίνα Τσούμα στη Σκηνογραφία - Ενδυματολογία. Μετά από το επιτυχημένο ανέβασμά της στο Θέατρο Κλειώ του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. ήλθε η επίσημη πρόσκληση από τη Βενετία, για να παρουσιαστεί και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου "Venice Open Stage". 
Έτσι, βρέθηκαν στη Βενετία ως εκπρόσωποι του Α.Π.Θ. όλοι οι συντελεστές της παράστασης "Οι εν τάφω".
Το έργο παίχτηκε με Ιταλικούς υπέρτιτλους. Οι δώδεκα ηθοποιοί κατέθεσαν ταλέντο και ψυχή. Ανάμεσα στο ζεστό κοινό των Ιταλών και των τουριστών την παράσταση παρακολούθησαν κατασυγκινημένοι η εγγονή και ο δισέγγονος του Στράτη Μυριβήλη. Η κυρία Αγγελοπούλου, η εγγονή του Στράτη Μυριβήλη, υπήρξε θετική και γενναιόδωρη από την πρώτη στιγμή τόσο με τα δικαιώματα του έργου όσο και με τις πολύτιμες πληροφορίες της. 
"Οι εν τάφω" θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους στις 14 του Σεπτέμβρη 2019, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία : Ευτυχία Σπυριδάκη 

Θεατρικός Φωτισμός : Γεωργία Τσελεπή

Σκηνογραφία - Ενδυματολογία : Σεμίνα Τσούμα

Επόπτες Καθηγητές : Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ελευθερία Ντεκώ, Λίλα Καρακώστα

Βοηθός σκηνοθέτη : Λέλα Μεντεκίδου

Μουσική : Στεφανομάριο Γαζίλας

Φωτογραφίες - Βίντεο - Trailer : Δημήτρης Sarrachino

Σχεδιασμός αφίσας : Αθηνά Συκιώτη

Ηθοποιοί επί σκηνής :

Γιάννης Βαρβαρέσος

Πηνελόπη Γρηγοριάδου

Τέλης Ζαχαράκης 

Στεφανία Ζώρα

Αλεξάνδρα Ιγνατίδου

Φανή Ξενουδάκη

Κατερίνα Παπαδάκη

Κατερίνα Πλεξίδα

Βασίλης Παπαδόπουλος

Χρήστος Παπαδόπουλος

Αθηνά Συκιώτη

Παναγιώτης Τόλιας

Σύμφωνα με τους συντελεστές : 
"Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Στράτη Μυριβήλη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες του 20ού αιώνα, ένα λογοτεχνικό έργο που έχει αγγίξει γενιές και γενιές άγγιξε και σήμερα μια ομάδα νέων ανθρώπων. Πολύ. Τόσο πολύ, που αποφάσισε να το διαβάσει και να το ξαναδιαβάσει, να το μελετήσει, να το αρθρώσει επάνω στη σκηνή, να το φωνάξει, να έρθει όσο γίνεται πιο κοντά - και με σεβασμό - στις αφηγήσεις του λοχία Αντώνη Κωστούλα, ενός νέου που πολεμάει στα χαρακώματα της πρώτης γραμμής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου." 

Φωτογραφίες

Chiara Becattini, Nicola Fasolato,  Giacomo Moceri






















Αλέξανδρος Παπαδόπουλος