Testament of Youth

















Η ζωή είναι όμορφη αλλά και σκληρή, συχνά άδικη, σε κάθε περίπτωση βέβαια πλήρως απρόβλεπτη…
Εμείς, μπορεί να παλεύουμε συνέχεια για να την οριοθετήσουμε, όμως εκείνη μπορεί πολύ εύκολα να μας αλλάξει όλα τα δεδομένα. Τότε, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναπροσδιορίσουμε τα πάντα, όπως τους στόχους, τα όνειρα και τις ελπίδες μας, ενώ οφείλουμε να βλέπουμε την κάθε δυσκολία με άλλο τρόπο και να συνεχίζουμε.

Το βιβλίο της Vera Brittain "Testament of Youth", αφού είχε ήδη μεταφερθεί το 1979 με μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση από το BBC, έγινε ταινία και εστιάζει στην ίδια τη ζωή της συγγραφέα που έζησε και κατέγραψε τα γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε ως αξεπέραστο στην καταγραφή της ζωής των γυναικών και γενικότερα των Βρετανών μεσοαστών κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου.

Η Vera Brittain, την οποία υποδύεται η Alicia Vikander (A Royal Affair, Anna Karenina, Ex Machina), μια ασυμβίβαστη, ανοιχτόμυαλη και πνευματώδης νεαρή φεμινίστρια, κατά την Άνοιξη του 1914 είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τόσο τις προκαταλήψεις της συντηρητικής οικογένειάς της (Dominic West και Emily Watson) όσο και αυτές της αυστηρής παραδοσιακής βρετανικής κοινωνίας. Στο περιβάλλον αυτό θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του καλύτερου φίλου του αδελφού της, του Roland Leighton, τον οποίο υποδύεται ο Kit Harington (Game of Thrones). Με συμμάχους τη μόρφωση και τον έρωτά της θα προσπαθήσει να αλλάξει τη ζωή της. Όμως, όλα αυτά πολύ σύντομα ανατρέπονται, καθώς ξεσπάει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο αδερφός της Edward, τον οποίο υποδύεται ο Taron Egerton (Kingsman : The Secret Service), ο αρραβωνιαστικός της Roland και ο φίλος της Victor (Colin Morgan), επιστρατεύονται για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Η Vera, για να είναι πιο κοντά στα αγαπημένα της πρόσωπα, εγκαταλείπει τα προσωπικά της σχέδια και κατατάσσεται στις νοσοκόμες.

 
















Η αγάπη, η νεότητα, το όνειρο, η ελπίδα, η ματαιότητα και ο πόλεμος. Τα θέματα αυτά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της λυρικής ταινίας. Είναι δυνατόν μια ταινία που ασχολείται με τον πόλεμο να είναι λυρική; Στην περίπτωση αυτή, ναι. Η υπόθεση ξετυλίγεται με τρόπο ποιητικό, καθώς τα συναισθήματα κλιμακώνονται όσο προχωρούμε προς το τέλος. Η ταινία παρακολουθεί τόσο τις ζωές των αντρών στον πόλεμο όσο και τις ζωές των γυναικών, που έχουν μείνει πίσω για να βοηθούν την πατρίδα τους με τον δικό τους τρόπο.


















Η όμορφη Σουηδή ηθοποιός Alicia Vikander ερμηνεύει πειστικά και σεμνά τη Vera Brittain. Υπάρχουν πολλές έντονες συναισθηματικές σκηνές, με τις περισσότερες από αυτές να επικεντρώνονται στο εκφραστικότατο πρόσωπό της. Αυτή λάμπει σε κάθε μία από αυτές χωρίς να είναι υπερβολική. Μετά από την ολοκλήρωση της ταινίας θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι είναι σχεδόν σε κάθε σκηνή χωρίς αυτό να είναι κουραστικό για τον θεατή.




































Ο Kit Harington, ως Roland Leighton, είναι μια αποκάλυψη καθώς ξεδιπλώνει όλες τις ευαίσθητες πτυχές του και συνθέτει μαζί με την Alicia ένα όμορφο ρομαντικό ζευγάρι. Ο Taron Egerton, ως Edward Brittain, είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος ηθοποιός και φαίνεται να έχει άριστη χημεία με την Vera ως αδελφός της. Ο Colin Morgan, ως Victor, αν και δεν έχει μεγάλη συμμετοχή, αφήνει το στίγμα του στην ταινία ως ο ντροπαλός και πιστός φίλος της Vera, που ουδέποτε σταμάτησε να τη θαυμάζει και να την αγαπάει.


















Εξαιρετική η σκηνοθεσία του James Kent που δεν αρκείται μόνο στην απλή αφήγηση της ιστορίας. Στην αρχή, κατά τη διάρκεια της ειρήνης, όταν τα πάντα και όλοι είναι ευχαριστημένοι, τα χρώματα είναι πιο φωτεινά. Αλλά από τη στιγμή που ο πόλεμος κάνει την εμφάνισή του, όλα παίρνουν έναν πολύ πιο σκούρο τόνο. Ο πόλεμος έχει δοθεί με την απαιτούμενη ένταση και χωρίς υπερβολές. Υπέροχη και συγκινητική η μουσική του Max Richter.
Η ταινία είναι μια ειλικρινής και δυνατή ιστορία για τον έρωτα, τον πόλεμο και τη μνήμη. Τονίζει το πόσο άδικη ήταν η ζωή για τη συγκεκριμένη γενιά και φυσικά μας διδάσκει για μια ακόμη φορά ότι ο πόλεμος δεν οδηγεί πουθενά.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 129’

Βαθμολογία : 8/10


Το τρέιλερ της ταινίας :