Alicia Vikander


Η Alicia Vikander, ηθοποιός, χορεύτρια και παραγωγός, γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1988 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Η μητέρα της  Maria Fahl είναι ηθοποιός και ο πατέρας της Svante Vikander είναι Ψυχίατρος. Άρχισε να παίζει ως παιδί σε μικρές θεατρικές παραγωγές στην Όπερα του Γκέτεμποργκ και εκπαιδεύτηκε ως χορεύτρια μπαλέτου στη Βασιλική Σουηδική Σχολή Μπαλέτου στη Στοκχόλμη και στη Σχολή Αμερικανικού Μπαλέτου στη Νέα Υόρκη. 

Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως ηθοποιός σε Σουηδικές ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπτικές σειρές, ενώ κέρδισε για πρώτη φορά την αναγνώριση στη Βόρεια Ευρώπη για τον ρόλο της ως Jossan Tegebrandt Björn στο τηλεοπτικό δράμα Andra Avenyn του 2007. 

Η Alicia Vikander έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλου μήκους ταινία Pure του 2009. Για τον ρόλο της στην ταινία αυτή, ως Katarina, κέρδισε το βραβείο Guldbagge για την καλύτερη ηθοποιό. 

Η ευρεία αναγνώρισή της ήλθε το 2012 με τη συμμετοχή της σε δύο σπουδαίες ταινίες. Στην κινηματογραφική μεταφορά του Joe Wright της Anna Karenina είχε τον ρόλο της Πριγκίπισσας Ekaterina "Kitty" Alexandrovna Shcherbatskaya δίπλα στη λαμπερή Keira Knightley, η οποία είχε τον ρόλο της Anna Karenina. Στη διάσημη δανέζικη ταινία A Royal Affair είχε τον ρόλο της Βασίλισσας Caroline Mathilde, κερδίζοντας μία υποψηφιότητα για το Βραβείο BAFTA Ανερχόμενης ηθοποιού για την ερμηνεία της.

Η εξέλιξη της Alicia Vikander ήταν πλέον η αναμενόμενη. 

Το 2013 πρωταγωνιστεί στη σουηδική δραματική ταινία Hotell και στη βιογραφική ταινία The Fifth Estate

Το 2014 πετυχαίνει την παγκόσμια αναγνώριση για τους ρόλους της ως ακτιβίστριας Vera Brittain στη δραματική πολεμική ταινία Testament of Youth και ως πλάσματος τεχνητής νοημοσύνης στην ταινία Ex Machina. Για τον ρόλο της ως Ava στη δεύτερη αυτή ταινία κερδίζει τις υποψηφιότητες τόσο για τη Χρυσή Σφαίρα όσο και για το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Β' Γυναικείας Ερμηνείας. 

Το 2015 μετά από την ευχάριστη ταινία δράσης The Man from U.N.C.L.E. και την κωμωδία Burnt πρωταγωνιστεί στον ρόλο της ζωγράφου Gerda Wegener στη βιογραφική δραματική ταινία The Danish Girl, κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερου Β’ Γυναικείου ρόλου.

Συνεχίζει το 2016 ως Heather Lee στην ταινία δράσης Jason Bourne και ως Isabel Graysmark στη δραματική ταινία The Light Between Oceans.

Το 2017 πρωταγωνιστεί ως Sophia Sandvoort στη βιογραφική δραματική ταινία Tulip Fever και ως Ines και Danielle Flinders αντίστοιχα στις δραματικές ταινίες Euphoria και Submergence.

Το 2018 πρωταγωνιστεί ως Lara Croft στην καταιγιστική ταινία περιπέτειας Tomb Raider, ενώ πρόκειται να συνεχίσει και στο Tomb Raider 2. 

Το 2019 εμφανίζεται στην ταινία Earthquake Bird, το 2020 δίπλα στην Julianne Moore στην ταινία The Glorias και το 2021 στις ταινίες Blue Bayou, The Green Knight και Beckett.

Η Alicia Vikander είναι παντρεμένη από τον Οκτώβριο του 2017 με τον Γερμανικής, από τον πατέρα, και Ιρλανδικής, από τη μητέρα, καταγωγής ηθοποιό Michael Fassbender, ο οποίος ήταν ο συμπρωταγωνιστής της στην ταινία The Light Between Oceans του 2016. Το ζευγάρι έχει ένα γιο, τον Mark Fassbender.











































































































Αλέξανδρος Παπαδόπουλος