Submergence

Η ταινία Submergence με τον Ελληνικό τίτλο "Στο Βαθύ Γαλάζιο" του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη Wim Wenders είναι ένα ρομαντικό, δραματικό, συμβολικό θρίλερ, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του J.M. Ledgard και στο σενάριο του Erin Dignam. Πρωταγωνιστές της είναι ο Σκωτσέζος ηθοποιός James McAvoy και η βραβευμένη με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για την ταινία The Danish Girl Σουηδή ηθοποιός Alicia Vikander. 

Περίληψη

Ο James More είναι Υδραυλικός Μηχανικός αλλά και Βρετανός μυστικός πράκτορας. Η αποστολή που του ανατίθεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή του, καθώς θα έλθει αμέσως αντιμέτωπος με τζιχαντιστές τρομοκράτες της Σομαλίας στην Ανατολική ακτή της Αφρικής. 
Η μικτής καταγωγής (Αυστραλο-Μαρτινικανή) Danielle (Danny) Flinders είναι Βιοχημική Μαθηματικός και εργάζεται σε ένα μεγάλο έργο καταδύσεων, που διερευνά την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας. Εξίσου επικίνδυνη με του James είναι και η δική της αποστολή με την επικείμενη κατάδυσή της στα βαθιά και παγωμένα νερά στη θάλασσα της Γροιλανδίας.
Η Danny και ο James θα συναντηθούν εντελώς τυχαία σε ένα απομακρυσμένο θέρετρο στη Νορμανδία και θα ερωτευτούν αμέσως, παρόλο που ξέρουν ότι πολύ σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες έως και επικίνδυνες αποστολές που θα βάλουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. 

Προσωπική προσέγγιση

Η ταινία του Wim Wenders προσπαθεί να οδηγήσει αρμονικά τρεις ανεξάρτητες αφηγήσεις. Ο Αγγλικός τίτλος του έργου που σημαίνει καταβύθιση ενυπάρχει και στις τρεις. Καταβύθιση στον δυνατό έρωτα ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, στην σκληρή κατάσταση ομηρίας του James και στην καταδυτική  επιχείρηση της Danny. Επίσης, προσπαθεί με ένα δικό της τρόπο να αντιμετωπίσει τα υπαρξιακά ζητήματα τα σχετικά με τη ζωή, την αγάπη, τη θρησκεία και το μέλλον του πλανήτη.
Ο θεματικός πλούτος και ο συμβολισμός στα περιβάλλοντα των πρωταγωνιστών είναι αδιαμφισβήτητα τα δυνατά στοιχεία της ταινίας. Ο James είναι πιο απομονωμένος στην υπερβολική ζέστη της Αφρικής και η Danny είναι επίσης απομονωμένη στον βυθό της θάλασσας. Και οι δύο δεν φαίνεται να έχουν μεγάλες πιθανότητες ώστε να τα βγάλουν πέρα. Ωστόσο, όλα αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν ικανά να απογειώσουν μια καλή ταινία, που - ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της - αδυνατεί να συνδέσει πειστικά τις άσχετες μεταξύ τους ιστορίες των πρωταγωνιστών. Αντίθετα, το πρώτο μισό της, που εστιάζει στη ρομαντική ιστορία του James και της Danny, είναι απολαυστικό, καθώς εκτυλίσσεται στα πανέμορφα τοπία και στις γραφικές ακτές της Νορμανδίας. 







Ο James McAvoy (Atonement, X-Men: Days of Future Past, Split), στον ρόλο του James, προσπαθεί να διοχετεύσει τη γοητεία του Sean Connery σε έναν κατασκοπευτικό ρόλο, ενώ η Alicia Vikander (Testament of Youth, Tomb Raider, The Danish Girl), στον ρόλο της Danny προσθέτει στα χαρακτηριστικά της σπουδαίας ερευνήτριας και τα πολύ όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματός της. 
Η φωτογραφία του Benoît Debie είναι εντυπωσιακή σε όλες τις τοποθεσίες από τον ωκεανό των νησιών Φερόε έως το Κέρας της Αφρικής και μέχρι την όμορφη ακτή της Νορμανδίας.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Διάρκεια : 112’
Βαθμολογία : 7.5/10

...........................................................


Το τρέιλερ της ταινίας