Professor Marston and the Wonder Women



Η ταινία Professor Marston and the Wonder Women σκηνοθετήθηκε από την Αμερικανίδα Angela Robinson και βασίζεται στο σενάριο που έγραψε η ίδια. Πρόκειται για αληθινή ιστορία, καθώς αναφέρεται στη ζωή του Δικηγόρου και Ψυχολόγου William Moulton Marston. Πρωταγωνιστές της είναι ο Ουαλός  ηθοποιός Luke Evans, η Αγγλίδα Rebecca Hall και η Αυστραλή Bella Heathcote.


Περίληψη

Ο William Moulton Marston (1893 - 1947) αποκτά το πτυχίο του στη Νομική το 1918 και ολοκληρώνει το διδακτορικό του στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1921. Στο τέλος των σπουδών του αρχίζει να διερευνά τις έννοιες της θέλησης και της εξουσίας και τις επιπτώσεις που έχουν στην προσωπικότητα και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι ανακαλύψεις του θα συμβάλουν σημαντικά στον τομέα της Ψυχολογίας.
Η ταινία τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του '20 και εστιάζει στην αντισυμβατική ζωή του William και της εκκεντρικής γυναίκας του Elizabeth Holloway Marston (1893 - 1993), που διδάσκουν Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης. Εκεί μοιράζονται τις προοδευτικές και πρωτοποριακές για την εποχή θεωρίες τους γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα και την ερωτική επιθυμία. Η γνωριμία τους με την γοητευτική μαθήτριά τους Olive Byrne (1904 - 1985) και ανεψιά της γνωστής Αμερικανίδας φεμινίστριας Margaret Sanger θα απελευθερώσει ακόμη περισσότερο την ιδιωτική τους συμπεριφορά και θα αλλάξει τον τρόπο της ζωής τους.
Ο William :
- Θα βοηθήσει στην επινόηση του ανιχνευτή ψεύδους,
- Θα συμβάλει στη δημιουργία της αξιολόγησης DISC κατά την οποία οι άνθρωποι απεικονίζουν τα συναισθήματά τους χρησιμοποιώντας τέσσερις τύπους συμπεριφοράς που είναι η Κυριαρχία (Dominance), το Δέλεαρ (Inducement), η Υποταγή (Submission) και η Συμμόρφωση (Compliance),
- Θα εμπνευστεί από τις δύο γυναίκες του, την Elizabeth και την Olive, και θα δημιουργήσει το 1941 τον χαρακτήρα της Wonder Woman, και
- Θα αποκτήσει παιδιά και από τις δύο γυναίκες του.
Σε όλη τη διάρκεια της η ταινία εστιάζει στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο William στη διαμάχη του με την αυστηρή Αμερικανική επιτροπή λογοκρισίας για τον χαρακτήρα της Wonder Woman.

Προσωπικές σκέψεις

Κορυφαία σκηνή της ταινίας, που δίνει και το στίγμα της υπόθεσης, είναι η συζήτηση του William με τη γυναίκα του Elizabeth λίγο μετά την απομάκρυνση της μαθήτριάς τους Olive Byrne :
William : Είσαι λυπημένη από τότε που έφυγε….
Elizabeth : Δεν είμαι λυπημένη….Ίσως είμαι κι εγώ ερωτευμένη μαζί της….Ή ίσως τη θέλω επειδή τη θέλεις εσύ….Τι σε προσελκύει σε εκείνη;
William : Είναι όμορφη, αθώα, ευγενική και με αγνή καρδιά. Εσύ είσαι έξυπνη, άγρια, αστεία και μεγάλη σκύλα…..Μαζί είστε η τέλεια γυναίκα.
Elizabeth : Πιστεύεις ότι είναι δυνατόν να αγαπάς δύο άτομα μαζί;….Αυτό που θέλουμε δεν θα γίνει ποτέ. 
William : Γιατί όχι;
Elizabeth : Επειδή....ο κόσμος δεν θα το επιτρέψει.
William : Ο κόσμος δεν μπορεί να μας σταματήσει.




Η ταινία της Angela Robinson είναι αναμφισβήτητα πολύ ενδιαφέρουσα. Ατυχώς, όμως, δεν είναι τόσο ευκρινείς οι προθέσεις της. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να περιγράψει την αληθινή ζωή του William Moulton Marston ή για να φωτίσει το κενό που υπάρχει γύρω από τη δημιουργία του διάσημου χαρακτήρα κόμικ (της DC Comics πλέον) της Wonder Woman, όπως αυτός εμφανίστηκε στους κινηματογράφους το 2017 με πρωταγωνίστρια την Ισραηλινή ηθοποιό Gal Gadot; Η Angela Robinson προσπάθησε να διαχειριστεί επαρκώς τα πολλά θέματα μιας αληθινής ιστορίας αλλά για δικούς της λόγους απέφυγε να προσεγγίσει έστω και ικανοποιητικά την αλήθεια.
Από τις μαρτυρίες των παιδιών της οικογένειας προκύπτει η σχέση της ειλικρινούς φιλίας ανάμεσα στην Elizabeth και την Olive αλλά όχι η μεταξύ τους σεξουαλική σχέση. Οι δύο γυναίκες συνέχισαν να ζουν μαζί ακόμη και μετά τον πρώιμο θάνατο του Marston σε ηλικία μόλις 53 ετών. Τις χώρισε μόνον ο θάνατος της Olive 38 ολόκληρα χρόνια αργότερα. Η Elizabeth έζησε λίγο περισσότερο και πέθανε σε ηλικία 100 χρόνων.
Τα χαρακτηριστικά (ο χαρακτήρας και το κοστούμι) της Wonder Woman του 1941, όπως απεικονίζονταν στα τότε εικονογραφημένα κόμικ, απείχαν πολύ από αυτά με τα οποία εμφανίζεται η Olive προς το τέλος της ταινίας. Αυτά προσεγγίζουν περισσότερα στα χαρακτηριστικά της ηρωίδας της ταινίας Wonder Woman του 2017. Όχι άδικα, λοιπόν, η σκηνή αυτή χαρακτηρίστηκε ως διαφημιστική για την ταινία του 2017.
Ο πιο δυνατός χαρακτήρας της ταινίας είναι ασφαλώς αυτός της Elizabeth, την οποία υποδύεται άκρως εντυπωσιακά η Rebecca Hall (The Prestige, Vicky Cristina Barcelona, The Town). Ο Luke Evans (Beauty and the Beast, Furious 6, The Hobbit: The Desolation of Smaug) στον ρόλο του William Moulton Marston αποδεικνύει ότι είναι ικανός και σε ρόλους που δεν έχουν έντονη δράση. Η Bella Heathcote (Dark Shadows) με τα ήπια και όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματός της συμπληρώνει αρμονικά το τολμηρό ζευγάρι.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Διάρκεια : 108’
Βαθμολογία : 7.5/10

...........................................................

Το τρέιλερ της ταινίας