Βεν, Οι περιπέτειες μιας θαρραλέας πάπιας

Σάββατο μεσημέρι. Έβλεπα την αναγνωσιμότητα και την αποδοχή που είχε η νουβέλα μου Κλειώ και δεν το πίστευα. Σε δύο μόλις μέρες αναρριχήθηκε πάνω από τη Λητώ και βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση των 10 δημοφιλέστερων αναρτήσεων στο TimeLineAlex. Συνειρμικά, λοιπόν, πέρασε από το μυαλό μου μια ενδεχόμενη βιβλιοπαρουσίαση της νουβέλας σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Κομοτηνή με την παρουσία των λαμπερών πρωταγωνιστριών μου, Marion Cotillard, Jennifer Lawrence, Barbara Palvin και Keira Knightley…
Και μετά ήλθε το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Ιανουαρίου 2020. Στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης ο Δάσκαλος Θεατρικής Αγωγής Γιώργος Λυμπέρης με επανέφερε - για να μην πω με προσγείωσε - στην πραγματικότητα με την παρουσίαση του παιδικού του βιβλίου "Βεν, Οι περιπέτειες μιας θαρραλέας πάπιας". Η έκπληξή μου; Τεράστια.
Αυτή η πραγματικότητα ελάχιστα διέφερε από τη δική μου φαντασίωση. Η αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης ήταν ζεστή και γεμάτη από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς και όσους σέβονται το λειτούργημά τους. Έδειχνε μάλιστα και μικρή για τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του αυτήν την ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση. 
Κάτω και μπροστά στη σκηνή υπήρχε ένα ενθουσιώδες πλήθος μικρών μαθητών, αγοριών και κοριτσιών, σε ρόλους λαμπερών πρωταγωνιστών. Με σκηνική άνεση και φινέτσα πήραν πάνω τους - μαζί με τους Δασκάλους τους Ευαγγελία Καραπασχάλη, Κατερίνα Μεραχτσάκη, Ντίνα Κιτσάκη, Ηλία Γκιρίτση και τον Γιώργο Λυμπέρη φυσικά - την υπόθεση να μας συστήσουν τον Βεν, το παπάκι, που πέρασε από πολλές περιπέτειες, που έπαθε και έμαθε, μέχρι να αποκτήσει αυτογνωσία και να ξεχωρίσει τους αληθινούς φίλους - στηρίγματα ζωής.
Λίγο πιο πίσω γονείς, φίλοι και εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν με δικαιολογημένη υπερηφάνεια τη νέα γενιά, που έρχεται γεμάτη αυτοπεποίθηση για να αναλάβει τα ηνία.
Και πάνω στη σκηνή οι εισηγητές - Χρυσούλα Μίγγου, Νατάσα Κρόκου, Αφροδίτη Βουτσελά και Απόστολος Πολύζος - με εύστοχες επισημάνσεις πρόβαλαν τόσο τον χαρακτήρα του Βεν και το ταξίδι του προς την αυτογνωσία όσο και την προσωπικότητα του δημιουργού του, ενώ ένα πολυαγαπημένο μου πρόσωπο, η κόρη μου Ινώ Παπαδοπούλου, παίζοντας πιάνο, χρωμάτιζε μουσικά τα δρώμενα. Ο ίδιος ο Γιώργος Λυμπέρης κατηύθυνε αριστοτεχνικά όλη την εκδήλωση με την άλλη του ιδιότητα, αυτή του Δασκάλου Θεατρικής Αγωγής.
Ευχαριστούμε θερμά Γιώργο Λυμπέρη. Συνέχισε την όμορφη προσπάθεια και τη διαδρομή σου, όπως τη χάραξες εσύ. Αν θέλεις, μην γράψεις για σούπερ ήρωες, όπως σου ζήτησαν αρκετοί μικροί σου φίλοι, γιατί η δύναμή τους συχνά παράγει βία. Ακολούθησε τον δικό σου δοκιμασμένο δρόμο, τον σπαρμένο με ανθρώπινα μηνύματα, και σου εύχομαι να δικαιωθείς. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες