Kristen Stewart


Η Kristen Stewart γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1990 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Είναι Σκωτσέζικης, Αγγλικής και Εβραϊκής καταγωγής. Οι γονείς της, John Stewart και Jules Stewart, εργάζονται και οι δύο στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. Η οικογένεια περιλαμβάνει και τρία αγόρια. Τον μεγαλύτερο αδελφό της Kristen, τον Cameron και δύο υιοθετημένα αδέρφια, την Dana και τον Taylor.

Η Kristen Stewart μπορεί να έγινε διάσημη για τον ρόλο της, το 2008, ως Isabella "Bella" Swan στο Twilight, αλλά δραστηριοποιείται στον χώρο από πολύ μικρή ηλικία. Μόλις στα οκτώ της χρόνια την ξεχώρισε ένας ανιχνευτής ταλέντων σε μια σχολική παράσταση. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στην τηλεόραση σε μερικούς μικρούς ρόλους. Ο πρώτος της σημαντικός ρόλος είναι του Sam Jennings στην ταινία The Safety of Objects του 2001. Αμέσως μετά πρωταγωνιστεί στο πλευρό της Jodie Foster στην ταινία Panic Room του 2002 και για τον ρόλο της ως Sarah Altman είναι υποψήφια για το βραβείο Young Artist Award. Το 2003 συμμετέχει, ως η κόρη Kristen Tilson του Dennis Quaid και της Sharon Stone, στην ταινία τρόμου Cold Creek Manor και είναι πάλι υποψήφια για το βραβείο Young Artist Award. Για το ίδιο βραβείο είναι υποψήφια και στις ταινίες Undertow του 2004 και Into the Wild του 2007 για τους ρόλους αντίστοιχα της Lila και της Tracy Tatro. Το 2007 εμφανίζεται επίσης ως Georgia Kaminski στο The Cake Eaters της Mary Stuart Masterson.

Το 2008, μόλις στα 17 της χρόνια, η Kristen Stewart αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Twilight, που βασίστηκε στην ομώνυμη νουβέλα της Stephenie Meyer. Βραβευμένη με το MTV Movie Award για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία, η Kristen Stewart συνεχίζει ως Bella Swan στα σίκουελ The Twilight Saga: New Moon του 2009, The Twilight Saga: Eclipse του 2010, The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 του 2011 και The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 του 2012. 

Παρά τη στρατοσφαιρική της εκτόξευση με τις ταινίες Twilight, μένει πιστή και στις ρίζες της, δουλεύοντας σε μια σειρά από indie πρότζεκτ, όπως το Adventureland του 2009 και τα Welcome to the Rileys, The Runaways του 2010, κερδίζοντας το βραβείο BAFTA Rising Star και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μιλάνου.

Η Kristen Stewart έχει και πολλούς άλλους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες όπως η ταινία Snow White and the Huntsman του 2012,  η ταινία - επιλογή των Καννών On the Road του 2012, η δραματική ταινία Camp X-Ray του 2014 του Φεστιβάλ Sundance, η ταινία - επιλογή των Καννών Clouds of Sils Maria του 2014, για την οποία κέρδισε το César Award, και η κωμωδία δράσης American Ultra του 2015. 

Σημαντική θεωρείται η συμμετοχή της δίπλα στη βραβευμένη με Όσκαρ Julianne Moore στη δραματική ταινία Still Alice του 2014. Πολύ θετική είναι η παρουσία της στην ταινία του Woody Allen Café Society του 2016, για να ακολουθήσουν πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις ταινίες Personal Shopper και Billy Lynn's Long Halftime Walk του 2016, Lizzie του 2018, Charlie's Angels και Seberg του 2019, Underwater και Happiest Season του 2020 και ως Πριγκίπισσα Νταϊάνα στο Spencer του Pablo Larraín του 2021. 

Ως προς την προσωπική της ζωή η Kristen Stewart: 

- Άρχισε να βγαίνει το 2005 με τον ηθοποιό Michael Angarano. Οι δυο τους συναντήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας Speak όταν ήταν 15 και 17 χρονών αντίστοιχα. Το ζευγάρι χώρισε το 2009 μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης, λίγο πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας Twilight. Συνέχισε με τον συμπρωταγωνιστή της στο Twilight, Robert Pattinson, το 2009, λίγο μετά από την πρεμιέρα της πρώτης τους κοινής ταινίας. Το ζευγάρι ήταν μαζί για σχεδόν τέσσερα χρόνια, χωρίζοντας το 2013, δύο χρόνια μετά από την τελευταία ταινία Twilight. Ο χωρισμός τους ήλθε μετά από φωτογραφίες που υποδήλωναν ότι η Kristen Stewart είχε σχέση με τον Rupert Sanders, σκηνοθέτη της ταινίας Snow White & The Huntsman.

- Η πρώτη δημόσια σχέση της με γυναίκα ήταν το 2014 με την παραγωγό Alicia Cargile. Το ζευγάρι χώρισε τον Οκτώβριο του 2016. Συνέχισε με την τραγουδίστρια St. Vincent, είχε ένα βραχύβιο ειδύλλιο με τη Γαλλίδα τραγουδίστρια Soko και στα τέλη του 2016 εμφανίστηκε με το μοντέλο Stella Maxwell της Victoria Secret.

- Τον Αύγουστο του 2019 άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες ότι έβγαινε με τη σεναριογράφο και ηθοποιό Dylan Meyer. Η Dylan Meyer δημοσίευσε μία τρυφερή φωτογραφία τους στο Instagram, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη μέχρι και σήμερα σχέση τους.
























































Αλέξανδρος Παπαδόπουλος