Η καταπολέμηση της βίας


















Για όσους δεν ασχολούνται (και πολύ καλά κάνουν) με το χώρο του ποδοσφαίρου θα προσπαθήσω να αναδείξω αυτό που έθιξα ακροθιγώς στην προηγούμενή ανάρτησή μου (Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας). Θεωρώ, βάσιμα, ότι ο χώρος αυτός είναι μια άκρως αντιπροσωπευτική μικρογραφία της κοινωνίας μας και αξίζει να τον εξετάσει κανείς και λίγο βαθύτερα.
Σύμφωνα με έρευνα του Inside World Football, το οποίο επικαλείται η ίδια η Interpol σε σχετικές αναφορές της, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα στη διαφθορά και στους στημένους αγώνες κατά τα τελευταία 20 χρόνια.
Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει λόγω και της αύξησης των οικονομικών πόρων στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για έσοδα από τη συμμετοχή των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κυρίως σε αυτή του Champions League, στην οποία συμμετέχει ο πρωταθλητής (και ο δεύτερος στη βαθμολογία αν καταφέρει να προκριθεί μέσω δύσκολων αγώνων πρόκρισης) και αγγίζει τα 25.000.000 ευρώ ετησίως πέρα από τα οποιαδήποτε άλλα παράπλευρα οφέλη (διαφήμιση, υπεραξία παικτών κλπ.). Το σύστημα της χειραγώγησης των αγώνων βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς τα ελληνικά δικαστήρια διεξάγουν έρευνα σχετικά με την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, με περισσότερους από 24 (στελέχη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αξιωματούχους σε ομάδες) να εξετάζονται τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με τη συμμετοχή σε "εγκληματική οργάνωση" να επιφέρει ποινή φυλάκισης 10 ετών.
Η κυβέρνηση έχοντας υπόψη της όλα τα παραπάνω, και πολύ περισσότερα ασφαλώς, προσπαθεί σχεδόν από την εκλογή της να κάνει τα αυτονόητα. Να κάνει το καθήκον της. Να πάρει μέτρα. Να βοηθήσει τους φιλάθλους να ξαναγυρίσουν στα γήπεδα μαζί με τα παιδιά τους. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής κατέθεσε και είναι προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο "Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις" και ετοιμάζει ακόμη ένα (και μάλλον δυσκολότερο) για την πάταξη της διαφθοράς.
Και εδώ αρχίζει το παράλογο. Οι εταίροι μας, αυτοί της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (FIFA και UEFA) αντί να ενισχύσουν την προσπάθεια της πρόσφατα εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησής μας για να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη βία και τη διαφθορά, συνασπίζονται με την Ε.Π.Ο. (την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, της οποίας οι υπάλληλοι πηγαινοέρχονται στα ανακριτικά γραφεία ελεγχόμενοι για βαρύτατες κατηγορίες) και απειλούν τη χώρα μας με ποδοσφαιρικό grexit. Προσέξτε, δεν την απειλούν γιατί δεν παίρνει μέτρα για την πάταξη της βίας και της διαφθοράς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Την απειλούν γιατί παίρνει μέτρα που καταπολεμούν αυτές τις παθογένειες. Πρόκειται για παράνοια. Πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ζητούν οι δανειστές μας. Εκεί απειλούν με grexit, καθώς πέρα από τα οικονομικά ζητούν να πάρουμε σωστά και θεσμικά μέτρα ώστε να γίνουμε μια "κανονική χώρα". Και στο χώρο του ποδοσφαίρου που η κυβέρνηση νομοθετεί για να αποκτήσουμε "κανονικό ποδόσφαιρο" πάλι απειλείται. Ελάτε τώρα εσείς και κυβερνήστε μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο επεμβαίνουν ασύστολα και με συμπεριφορά κατακτητών οι ξένοι κατά το πώς τους ταιριάζει με τα δικά τους συμφέροντα και με τα συμφέροντα των εδώ υποστηρικτών τους.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το Ελληνικό πρωτάθλημα έχει περάσει πλέον στην ανυποληψία, οι φίλαθλοι που το παρακολουθούν κάθε χρόνο λιγοστεύουν και οι οπαδοί το σκοτώνουν ακόμη και σε ήσσονος σημασίας αθλητικούς αγώνες με τις ακατανόητες ή και καθοδηγούμενες αντιδράσεις τους.
Για την ιστορία, μόνο δύο ομάδες κατέκτησαν το Ελληνικό πρωτάθλημα κατά την τελευταία 20ετία. Ο Παναθηναϊκός με 2 και ο Ολυμπιακός με 18 (!!!) πρωταθλήματα.
Νομίζω ότι κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει…..