The Imitation Game


















Η ταινία αρχίζει στο Μάντσεστερ, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '50, ο Alan Turing, τον οποίο υποδύεται υποδειγματικά ο Benedict Cumberbatch (Sherlock), ένας λαμπρός Βρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος, ανακρίνεται, για ασελγείς καταδικαστέες πράξεις, από τον αστυνομικό που τον συνέλαβε όταν τον κάλεσε να ερευνήσει μια μικροκλοπή στο σπίτι του. Ήταν στην περίοδο κατά την οποία με τη δοκιμή Τούρινγκ είχε προτείνει έναν τρόπο για να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.
Ο Turing αρχίζει να διηγείται την ιστορία του ξεκινώντας από τη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν είχε ανατεθεί στον ίδιο και σε μια μικρή ομάδα "εγκεφάλων" μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, η Joan Clarke, την οποία υποδύεται εξαιρετικά η Keira Knightley (Pirates of the Caribbean, Atonement, Anna Karenina), η άκρως απόρρητη αποστολή για την αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma. Ο κώδικας, που είχε επινοηθεί από τους Ναζί για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, είχε καταστήσει αδύνατη την υποκλοπή και την παρακολούθηση των επικοινωνιών κάτι που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους Συμμάχους.

 

















Είναι η πρώτη από μια σειρά αναδρομών στο παρελθόν της ζωής του επιστήμονα. Η ταινία είναι βιογραφική αλλά σχεδόν από την αρχή εστιάζει στον εσωτερικό κόσμο του Alan Turing και στη συνέχεια απογειώνεται. Με τη βοήθεια και του εξαιρετικού σεναρίου, οι πληροφορίες έρχονται σταδιακά και προσεκτικά μέσα από τρία χρονικά επίπεδα, από την παιδική ηλικία του, την περίοδο του πολέμου και την περίοδο προς το τέλος οπότε και αποκαλύπτεται  πλήρως ο άνθρωπος Alan Turing.

Ο Turing από μικρός δεν καταλάβαινε τον κόσμο, δεν καταλάβαινε τα αστεία των άλλων, δεν καταλάβαινε γιατί ο κόσμος άλλα λέει και άλλα εννοεί.
"Alan Turing : Όταν οι άνθρωποι συζητούν o ένας στον άλλο δεν λένε ποτέ τι εννοούν…….Λένε κάτι άλλο και περιμένουν από σένα να ξέρεις τι εννοούν."
Ως παιδί πέρασε δύσκολες στιγμές και οι μόνες συναισθηματικές στιγμές του είναι από την παιδική του ηλικία.
"Alan Turing : Ξέρετε γιατί στους ανθρώπους αρέσει η βία; Είναι γιατί νιώθουν καλά. Οι άνθρωποι βρίσκουν στη βία βαθιά ικανοποίηση. Αλλά αφαιρώντας την ικανοποίηση η πράξη γίνεται......κενή."
Στην περίοδο αυτή αντιλαμβανόμαστε και τη διαφορετικότητα του Turing σε κάθε επίπεδο και την έλξη του για ένα συμμαθητή του με το όνομα Christopher.

Η ταινία αποκαλύπτει τις προθέσεις της ακόμη από τον τίτλο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι παραπλάνησης και πλαστογραφίας, που αφορά όχι μόνο το ναζιστικό κώδικα αλλά και την ίδια τη δραστηριότητα της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που συγκεντρώθηκε για να τον αποκρυπτογραφήσει με άκρα μυστικότητα. Βαθύτερα, το παιχνίδι της μίμησης χαρακτηρίζει την ίδια τη ζωή ορισμένων από αυτούς τους επιστήμονες και κυρίως του Turing, που ήταν αναγκασμένος να κρύβει τη διαφορετικότητά του μέσα στην αυστηρή βρετανική κοινωνία.



















Ο Alan Turing πιστεύει βάσιμα ότι η αποκρυπτογράφηση του κώδικα μπορεί να γίνει μόνο με μια άλλη ανώτερη μηχανή. Με επιμονή και πίστη στις ικανότητές του αλλά και των συνεργατών του και κυρίως της Joan,
"Alan Turing : Μερικές φορές υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι από τους οποίους κανένας δεν περιμένει κάτι και οι οποίοι κάνουν πράγματα που κανείς δεν φαντάζεται.",
στήνει μια απίστευτη μηχανή που την ονομάζει Christopher από το όνομα του αγαπημένου του συμμαθητή από την παιδική του ηλικία.



















Με το βασικό βέβαια να είναι το επιστημονικό του προφίλ, το ερώτημα είναι αν η διαφορετικότητα του Turing ήταν απλά και μόνο ένα στοιχείο της προσωπικότητας του ή ήταν και η ουσία της ύπαρξης του που τον έκανε τόσο επιτυχημένο. Η ταινία, πάντως, ισχυρίζεται ότι είναι εκείνοι οι διαφορετικοί και παράξενοι άνθρωποι που μπορούν να πετύχουν τα πιο μεγάλα και αδύνατα για τους άλλους πράγματα.
"Joan Clarke: Κανείς φυσιολογικός δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Ξέρεις, σήμερα το πρωί…….βρισκόμουν σε ένα τραίνο, που πέρασε από μια πόλη, που δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχες εσύ. Αγόρασα ένα εισιτήριο από έναν άντρα που πιθανότατα θα ήταν νεκρός, αν δεν υπήρχες εσύ. Διάβασα στη δουλειά μου.....ένα ολόκληρο πεδίο επιστημονικής έρευνας που υπάρχει μόνο επειδή υπάρχεις εσύ……..Τώρα, αν εύχεσαι να ήσουν φυσιολογικός.....σε βεβαιώνω ότι εγώ δεν το εύχομαι. Ο κόσμος είναι απείρως καλύτερος ακριβώς επειδή εσύ δεν ήσουν φυσιολογικός." 



















Πέρα από την επιστημονική και ψυχική βοήθεια η Joan είχε προσπαθήσει  απεγνωσμένα να του δώσει διέξοδο από την κοινωνική απομόνωση, αδιαφορώντας για την διαφορετικότητά του.
"Joan Clarke: Και λοιπόν; Είχα τις υποψίες μου. Πάντα το υποψιαζόμουν. Αλλά δεν είμαστε σαν τους άλλους ανθρώπους. Αγαπάμε ο ένας τον άλλον με το δικό μας τρόπο και μπορούμε να έχουμε μαζί τη ζωή που θέλουμε. Εσύ δεν θα είσαι ο τέλειος σύζυγος; Μπορώ να σου υποσχεθώ ότι δεν έχω την πρόθεση να είμαι η τέλεια σύζυγος. Δεν θα σου μαγειρεύω όλη μέρα περιμένοντάς σε να γυρίσεις από το γραφείο, θα το κάνω; Θα δουλεύω. Θα δουλεύεις. Θα έχουμε ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Θα έχουμε ο ένας το μυαλό του άλλου. Ακούγεται ως ο καλύτερος γάμος από τους περισσότερους. Επειδή νοιάζομαι για σένα. Κι εσύ νοιάζεσαι για μένα. Και καταλαβαινόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον."

Η ταινία προτάθηκε στα Όσκαρ 2015.
Απόλυτα δίκαιο το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου στον Graham Moore.
Εξαιρετική η σκηνοθεσία του Morten Tyldum και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών Benedict Cumberbatch και Keira Knightley που προτάθηκαν αντίστοιχα για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου ρόλου.
Υποβλητική είναι μουσική του Alexandre Desplat.

 
















- Ο Alan Turing (1912 - 1954) θεωρείται ως ο δημιουργός μιας μηχανής προγονικής του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Προς τιμήν του το μεγαλύτερο βραβείο για επιστήμονες της πληροφορικής ονομάζεται Turing.
Η προσφορά του Turing στην ανθρωπότητα ήταν ανεκτίμητη, καθώς συντόμευσε κατά 2 χρόνια τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έσωσε 14 εκατομμύρια ζωές. Η κοινωνία της  Βρετανίας, όμως, μη γνωρίζοντας τις λεπτομέρειες από την άκρως απόρρητη δράση του, εστίασε αποκλειστικά στη διαγνωσμένη διαφορετικότητά του, τον εξευτέλισε και τον οδήγησε στην αυτοκτονία σε ηλικία 42 ετών.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Gordon Brown δήλωσε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντί του υπό την πίεση και μιας σχετικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών από ιδιώτες.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2013 η Βασίλισσα Elizabeth II τού απένειμε χάρη.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 114’

Βαθμολογία : 10/10