Λητώ

Προλογικό Σημείωμα 

Ως διαχειριστής του TimeLineAlex έχω δώσει αρκετά δείγματα γραφής κυρίως με πληροφοριακά κείμενα και κριτικά σημειώματα. Η απόφασή μου, όμως, να εκφραστώ με γραφή λογοτεχνική ήλθε εντελώς ξαφνικά. Η Δώρα καλωσόρισε με ενθουσιασμό την απόφαση ενός τεχνοκράτη, που διάβασε ελάχιστα λογοτεχνικά βιβλία στη ζωή του, να μπει στην περιπέτεια της γραφής. Έτσι, αφού εισέπραξα το πρώτο εύγε, κλείστηκα στο γραφείο μου για έναν περίπου μήνα. 
Σε όσους με αναζητούσαν, η Δώρα απαντούσε ότι ο Αλέκος βρίσκεται στο γραφείο και στον κόσμο του (στην κοσμάρα του έλεγαν τα παιδιά μου και η μεγάλη μου εγγονή). Και ήταν αλήθεια! Ένιωθα προνομιούχος, γιατί έπλασα, πράγματι, έναν δικό μου κόσμο και κινούσα πρόσωπα, σχέσεις και καταστάσεις σύμφωνα με τη βούλησή μου. Αυτό θα πει ελευθερία!
Η Δώρα, που έκανε και τη γλωσσική επιμέλεια του κειμένου, χαρακτήρισε το πόνημά μου όχι ακριβώς λογοτεχνία αλλά "δοκίμιο" λογοτεχνίας, δηλαδή δοκιμή, απόπειρα λογοτεχνικής έκφρασης. Ας είναι. Για μένα ήταν διαδικασία πρωτόγνωρη και γοητευτική. Και επειδή μου αρέσει πολύ η εικόνα, οπτικοποίησα και την ηρωίδα μου (Λητώ - Alicia Vikander).

Περίληψη

Η ιστορία τοποθετείται στο 1975. Ο 23χρονος Αλέξανδρος στο ταξίδι του με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ από την Κομοτηνή μέχρι την Αθήνα, όπου σπουδάζει Πολιτικός Μηχανικός, θα έχει την τύχη να συνταξιδεύσει από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα με μία άγνωστη αλλά πολύ όμορφη κοπέλα, τη 18χρονη Ελληνογερμανίδα Λητώ. Κατά τη διάρκεια αυτού του 8ωρου ταξιδιού οι δύο νέοι θα ερωτευθούν. Στο τέλος της διαδρομής ο Αλέξανδρος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τη Λητώ στο 10ήμερο των διακοπών της στην Αθήνα και στη συνέχεια στον τόπο διαμονής της στο Αμβούργο της Γερμανίας ή θα συνεχίσει με την κοπέλα του, την 20χρονη Δώρα, που σπουδάζει Ελληνική Φιλολογία στην Αθήνα. Η απόφαση είναι δύσκολη διότι η Λητώ δεν γνωρίζει για την παρουσία της Δώρας στη ζωή του. Και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας του παγιδευμένου στα πρέπει του, Αλέξανδρου.  

Σημειώσεις

α. Η νουβέλα "Λητώ" –αφιερωμένη στη Λητώ– αναρτήθηκε στο TimeLineAlex τον Σεπτέμβριο του 2018. Ευχαριστώ θερμά όσους τη διάβασαν.

β. Η ανάρτηση με τη μορφή που είχε τότε δεν υπάρχει πια. Στη θέση της παραθέτω εδώ λίγα πληροφοριακά στοιχεία, μικρά αποσπάσματα της ιστορίας και τα διαφημιστικά τρέιλερ. 

γ. Ο λόγος που με οδήγησε στην απόφαση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι προχώρησα στον ανασχεδιασμό τόσο της νουβέλας "Λητώ" όσο και της νουβέλας "Κλειώ", που αναρτήθηκε στο TimeLineAlex τον Ιανουάριο του 2020. Στη συνέχεια ενοποίησα τις δύο ιστορίες σε ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο "Λητώ+", που θα εκδοθεί σε έντυπη μορφή.

δ. Σχετική αναλυτική αναφορά υπάρχει στην ανάρτηση Λητώ+.


Μικρά αποσπάσματα από την ανάρτηση "Λητώ"

"Ένα από τα πιο ξένοιαστα Καλοκαίρια της ενηλικίωσής του, αυτό του 1975, έφτανε προς το τέλος του. Η ζέστη ήταν ακόμη αφόρητη. Ωστόσο, οι πρώτες βροχές, που τότε ξεκινούσαν ακριβώς τον Δεκαπενταύγουστο, υπενθύμιζαν διακριτικά ότι πλησίαζε το Φθινόπωρο και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις των σπουδών."

"Βέβαια, μέχρι τα φοιτητικά του χρόνια, στις διακοπές και στις γιορτές, πάντα πρόσφερε σημαντική βοήθεια στο μαγαζί. Ισχυρό κίνητρο για την εκεί παρουσία του ήταν το απόλυτο πρότυπό του στα χρόνια της εφηβείας του, ο "μεγαλύτερος αδελφός του ", ο δημοσιογράφος Λάκης Χατζηκυριάκος. Ο Λάκης γεννήθηκε στο Άδενδρο της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 1946. Εκεί ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Βρέθηκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Κομοτηνή κατά την ίδια περίπου χρονική περίοδο που έτυχε να εργάζονται στον ΟΤΕ η αδελφή του Ιωάννα μαζί με τον σύζυγό της."

"Η Λητώ είχε αφεθεί ολοκληρωτικά στην αγκαλιά του. Ακούμπησε στον ώμο και μετά στο στήθος του. Της άρεσε να ακούει τους κτύπους της καρδιάς του. Εκείνος την κρατούσε σφιχτά, έπαιρνε τα πόδια της, τα ανέβαζε επάνω στα δικά του και της έτριβε απαλά τις γάμπες. Συνέχιζε στον αυχένα και για να την χαλαρώσει καλύτερα της σιγοτραγουδούσε στο αφτί αγαπημένα τραγούδια του Γιάννη Πάριου, της Τζιλιόλα Τσινκουέτι, του Κλαούντιο Μπαλιόνι και του Νικόλα ντι Μπάρι. Εκείνη τον πείραζε για τον Πάριο και για το πάθος που έβαζε, όταν της ψιθύριζε τα τραγούδια του. Είχε ενθουσιαστεί με τα Ιταλικά τραγούδια. Έγιναν αγαπημένα της το Dio come ti amo (Θεέ μου, πώς σ’ αγαπώ), το Questo piccolo grande amore (Αυτή η μικρή μεγάλη αγάπη) και το I giorni dell’ arcobaleno (Οι μέρες του ουράνιου τόξου). Είχε βρει πολύ ενδιαφέρον και διδακτικό το τρίτο, αλλά οι στίχοι από τα δύο πρώτα τής έφερναν δάκρυα στα μάτια. Σιγοτραγουδούσε μαζί του. Σε κάποια στιγμή τον είδε να κλείνει τα μάτια του. Με τον δείκτη του δεξιού χεριού της περιεργάστηκε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Ήταν σαν να ξαναγυρνούσαν την κινηματογραφική σκηνή ανάμεσα στη Σοφία Λόρεν και στον Τσάρλτον Ίστον από την ταινία El Cid."

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός
Διαχειριστής του TimeLineAlex



Τρέιλερ

Λητώ

- Οι κινηματογραφικές σκηνές του τρέιλερ είναι από την ταινία Submergence (2017) - Alicia Vikander & James McAvoy
- Το μουσικό θέμα του τρέιλερ με τίτλο "Ο Ποιητής" συνέθεσε η Ινώ Παπαδοπούλου
- Η επεξεργασία του τρέιλερ έγινε από τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο



Leto

- The trailer’s movie scenes are from the movie Submergence (2017) - Alicia Vikander & James McAvoy
- The trailer’s musical theme titled "The Poet" was composed by Ino Papadopoulou
- The trailer was edited by Alexander Papadopoulos